Зеленський надіслав Гройсману листа щодо покарання Клімкіна

Зеленський надіслав Гройсману листа щодо покарання Клімкіна

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський спрямував Прем'єр-міністрові Володимиру Гройсману листа щодо розгляду питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Богдан, повідомляє пресслужба ОП.

За словами Богдана, таке рішення Президент ухвалив у зв’язку з тим, що МЗС не поінформувало його про ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації від 25 червня, яка стосувалася звільнення полонених українських моряків, та ноту-відповідь з українського боку.

«Ураховуючи, що міністр закордонних справ України особисто несе відповідальність за стан справ у дорученій йому сфері, вважаю за необхідне порушити питання про здійснення дисциплінарного провадження стосовно міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, про результати якого поінформувати», – йдеться у листі глави держави.

Керівник ОП додав, що відповідно до 102-ї і 106-ї статей Конституції Президент відповідає за міжнародний напрям та визначає зовнішню політику України, а згідно з Положенням про Міністерство закордонних справ міністр зобов’язаний доповідати главі держави про такі події, як нота МЗС РФ щодо 24 моряків.

Він також підкреслив, що процедура повернення моряків, яку пропонувала РФ, не є прийнятною для України, але висловив переконання, що у процесі переговорів сторони можуть знайти компроміс – без шкоди для державних інтересів.

Читайте також: Комітет ВР планує розглянути звільнення Клімкіна та призначення Пристайка 9 липня

«Крим – це Україна, ми боремося за повернення Криму під нашу юрисдикцію. Крім процедури, яку пропонує Російська Федерація, яка не є прийнятною для України, існують інші процедури. У переговорному процесі можна досягнути компромісу й повернути наших громадян в Україну», - сказав Богдан.

Він також повідомив, що з огляду на цю ситуацію Президент повторно спрямує до парламенту подання про звільнення міністра закордонних справ та інші кадрові питання.

«Наразі деякі міністри, Верховна Рада ведуть політичну діяльність, а не захищають інтереси України й наших громадян. Тому ми сьогодні звертатимемося до парламенту щодо зміни кадрів і призначення тих, яким довіряє Президент, а також щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності міністра закордонних справ за ті дії, які прямо суперечать чинному законодавству», - сказав Богдан.

Як повідомляв Укрінформ, на брифінгу 27 червня Президент Володимир Зеленський висловив обурення тим, що міністр закордонних справ Павло Клімкін без погодження з ним відповів на ноту МЗС Росії щодо звільнення українських моряків згідно з рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

У відповідь Клімкін заявив, що Російська Федерація підготувала дипломатичну пастку для України у справі звільнення полонених моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-