Незаконне збагачення: на Банковій вважають позицію Ради зневагою до українців

Незаконне збагачення: на Банковій вважають позицію Ради зневагою до українців

Укрінформ
Законопроект про відповідальність за незаконне збагачення, який ініціював Глава держави, був єдиним, що давав можливість покарати тих, хто незаконно заробляв протягом останніх кількох років.
Про це заявив заступник глави Адміністрації Президента України Руслан Рябошапка під час брифінгу 6 червня, повідомляє сайт Президента.

«Напрацьовану редакцію схвалили експерти МВФ та Світового банку. Те, що зробив парламент, – політично безвідповідально. Це помста не Президенту Зеленському, а насамперед українцям, які вимагають справедливості та покарання для корупціонерів, а також своєрідний зневажливий крок щодо тих міжнародних інституцій, які допомагають Україні в боротьбі з корупцією», – підкреслив Рябошапка, коментуючи відмову Верховної Ради включити документ у порядок денний.

За його словами, проект закону готували тривалий час за участі найкращих українських та іноземних експертів, зокрема зі Світового банку та Міжнародного валютного фонду.

Читайте також: Рада не внесла в порядок денний законопроект Зеленського про незаконне збагачення

Заступник глави АПУ зауважив, що єдиним мотивом депутатів не розглядати вказаний законопроект є бажання убезпечити себе від можливої конфіскації незаконно нажитого. Рябошапка додав, що Верховна Рада продовжить працювати над низкою законопроектів щодо кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, однак Зеленський та експертна спільнота не підтримують жоден із них.

Посадовець зазначив, що законодавча ініціатива щодо цивільної конфіскації буде знову внесена до парламенту, але, найімовірніше, вже нового скликання.

Окремо заступник глави АПУ подякував Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та 205 депутатам за підтримку проекту закону про покарання за незаконне збагачення.

«Це вкотре підкреслює, що Президент ухвалив правильне рішення про розпуск цього парламенту, – наголосив Рябошапка. – Поведінка Верховної Ради доволі демонстративна. На жаль, це є показником спротиву більше не Президенту, а українському народові. Оскільки закон про незаконне збагачення потрібен антикорупційним органам, які б отримали ефективний інструмент, щоб покарати корупціонерів».

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні Верховна Рада не внесла законопроект Президента Володимира Зеленського щодо покарання чиновників за незаконне збагачення №10358. Натомість включила до порядку денного №10110-д "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення", напрацьований робочою групою.

3 червня Президент вніс до ВР законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№ 10358). Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував ВР включити цей законопроект у порядок денний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-