Україна vs Росія: Міжнародний суд ООН починає другий раунд слухань

Україна vs Росія: Міжнародний суд ООН починає другий раунд слухань

Онлайн
Укрінформ
У Міжнародному суді ООН в Гаазі в четвер, 6 червня, розпочинається другий раунд слухань щодо заперечень Росії про наявність юрисдикції цього суду за позовом України проти РФ.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу у Гаазі.

Позов стосується застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

6 червня о 10 ранку за місцевим часом виступатиме Росія. Наступного дня, 7 червня, у той самий час виступатиме Україна.

Читайте також: Росія не заперечувала у Гаазі фінансування “Л/ДНР”

Сторони вже висловили свої позиції 3 та 4 червня. Першою у понеділок свої аргументи наводила Росія. Наступного дня виступали представники України. На один день у судових слуханнях була оголошена перерва. Сторони готувалися до другого раунду.

Якщо аргументи України переконають Міжнародний суд ООН, суд зможе перейти до розгляду справи по суті.

Як повідомляв Укрінформ, Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації. Звинувачення, висунуті до Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік від Волновахи; вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінація щодо української та кримськотатарських громад; заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

6 березня 2017 року відбулися перші слухання в Гаазі. 19 квітня 2017 року було оголошено рішення про запобіжні заходи. Міжнародний суд ООН у Гаазі визначив, що Росія має поновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, забезпечити доступність освіти у Криму українською мовою.

У рамках позову проти Росії 12 червня 2018 року Україна відправила до Міжнародного суду ООН цілий автобус із доказами російської агресії. Йдеться про меморандум - головний документ, який налічує понад 17,5 тис. сторінок і важить близько 90 кілограмів. Меморандум містить докази порушення Росією міжнародного права в Криму і на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-