НАЗК перевірило депутатів на конфлікт інтересів - які партії

НАЗК перевірило депутатів на конфлікт інтересів - які партії "засвітилися"

Інфографіка
Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило всіх народних депутатів VIII скликання на дотримання вимог законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

“Національне агентство з питань запобігання корупції здійснило моніторинг за виконанням народними депутатами VIII скликання вимог Закону України "Про запобігання корупції" щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, а також перевірило дотримання обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за результатами моніторингу уповноважені особи Національного агентства виявили порушення вимог статті 36 ЗУ "Про запобігання корупції" щодо передачі в управління підприємств або корпоративних прав у 2 депутатів та ознаки порушення 14 народними депутатами України вимог ч. 3 ст. 14 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції.

Так, НАЗК склало 38 протоколів про адміністративні правопорушення за фактами порушень 23 народними депутатами вимог антикорупційного законодавства за наступною кваліфікацією:

- 29 протоколів за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;

- сім протоколів за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності;

- один протокол за порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків;

- один протокол за невиконання законних вимог (приписів) НАЗК.

"Найбільшу кількість протоколів складено стосовно позафракційних народних обранців – 9 депутатів, друге місце посідають депутати від фракцій Партії "Блок Петра Порошенка" та політичної партії "Народний фронт" – по 5 депутатів, 2 депутати від фракції політичної партії "Опозиційний блок" та по одному депутату від радикальної партії Олега Ляшка та групи "Партія "Відродження", - поінформували у Національному агентстві.

Як зазначається, вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, встановленими законом, закріплені у статті 3 Закону України "Про статус народного депутата України". Так, згідно з пунктом 6 частини першої цієї статті народний депутат не має права входити до складу керівництва, правління чи ради підприємства, установи, організації, що має на меті одержання прибутку.

Читайте також: НАЗК виявило у деклараціях депутатів недостовірні дані на 8,5 мільярда

У НАЗК нагадали, що, відповідно до частини четвертої статті 81 Конституції України, у разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження народного депутата України "припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-