Суд ООН у справі щодо агресії РФ стартує вже завтра - Зеркаль

Суд ООН у справі щодо агресії РФ стартує вже завтра - Зеркаль

Укрінформ
О 10 годині ранку Суд в Гаазі почне розгляд заперечень Росії щодо наявності в Суду юрисдикції щодо позову України.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль у Facebook напередодні слухань у Міжнародному суді ООН в Гаазі.

“Росія скористалася своїм правом і зробила все можливе для того, щоб затягнути розгляд справи по суті”, - зазначила Зеркаль.

Вона також написала, що більшість матеріалів буде оприлюднено на сайті Суду вже завтра.

“Розгляд справи по суті – це детальне дослідження всіх доказів, експертних думок та показів свідків, які Україна надала Суду на 17 500 сторінках ще рік тому. Це саме те, чого росіяни намагаються уникнути всіма можливими шляхами, включаючи юридичну гімнастику та еквілібристику”, - написала вона.

Читайте також: Суд РФ призначив дату розгляду справи блогера Мемедемінова

Зеркаль також наголосила, що українська команда морально готова “до чергової порції російської пропаганди”.

“Ми свідомі, що завтра під час виступу Росії світ вчергове почує про «заколоти», «громадянську війну», «порятунок російськомовного населення», «повернення Криму» та знову розкаже казочку про «зброю в шахтах»”, - пише Зеркаль.

Україні допомагатимуть юристи Марні Чик, Джонатан Гімблет та Девід Зайонтс. Також відомі професори. Серед них Жан-Марк Тювенін, Гарольд Коу.

Читайте також: Українська делегація прибула на слухання до Гааги

Як повідомляв Укрінформ, 3 -7 червня відбудуться слухання щодо попередніх заперечень Російської Федерації (юрисдикція) у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Згідно графіку, перший раунд усних аргументів відбудеться у понеділок 3 червня о 10:00, виступатиме РФ. У вівторок свою позицію представить українська сторона.

Очолює українську делегацію Олена Зеркаль, заступник Міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції, Агент України у справі Україна проти Російської Федерації.

Читайте також: Зеленський зустрівся з рідними та близькими полонених українців

Другий раунд призначено на четвер, на 6 червня, на 10-ту ранку, виступатиме Росія. Наступного дня, 7 червня, у той самий час Україна.

16 січня 2017 року Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії. Він розглядає позов щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Звинувачення, висунуті до Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік від Волновахи; смертоносний вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінація щодо української та кримськотатарських громад; заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

Читайте також: ЄС очікує від Росії термінового звільнення українських моряків

6 березня 2017 відбулися перші слухання в Гаазі. 19 квітня 2017 року було оголошено рішення про запобіжні заходи. Міжнародний суд ООН у Гаазі визначив, що Росія має поновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, забезпечити доступність освіти у Криму українською мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-