Рада прийняла за основу законопроект про взаємосумісність ЗСУ з арміями країн НАТО

Рада прийняла за основу законопроект про взаємосумісність ЗСУ з арміями країн НАТО

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №10181 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби)".

За ухвалення відповідного рішення з пропозицією скороченої процедури підготовки до другого читання проголосували 231 народний депутат при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це важливий законопроект, який ми напрацювали разом з Міністерством з питань ветеранів і нашими партнерами з країн НАТО. Без перебільшення, на ухвалення цього закону сьогодні чекають військовослужбовці Збройних сил України. Чому він настільки важливий? Тому що зміст цього закону відповідає курсу на створення дієвого, професійного сержантського корпусу і набуття ЗСУ взаємосумісності зі збройними силами країн-членів Альянсу", - зазначила перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко, презентуючи законопроект.

За її словами, у законопроекті пропонується запровадити нову шкалу армійських і корабельних військових звань, зокрема скасовуються військові звання прапорщика, старшого прапорщика, а запроваджуються нові звання сержантського і старшинського складу Збройних сил України та забезпечується їхня відповідність еквівалентної колонки “NATO Code” згідно з STNAG 2116.

Читайте також: Рада встановила відпустки для усиновлювачів

Також ухвалення цього документу сприятиме підвищенню ролі сержантського і старшинського складу ЗСУ в навчанні і вихованні підлеглого особового складу та в підготовці і виконанні ними завдань за призначенням, створить додаткові мотиваційні чинники щодо проходження громадянами України військової служби за контрактом та сприятиме переходу ЗСУ на професійну основу, за зразком армій західноєвропейського зразка.

Співавторами законопроекту виступили 16 народних депутатів, зокрема Голова ВР Андрій Парубій, перший віце-спікер Ірина Геращенко, голова фракції “Блок Петра Порошенка” Артур Герасимов і перший заступник голови фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-