Будемо просувати “гамбурзькі” санкції, якщо РФ ігноруватиме рішення трибуналу — посол у ФРН

Будемо просувати “гамбурзькі” санкції, якщо РФ ігноруватиме рішення трибуналу — посол у ФРН

Укрінформ
Рішення Міжнародного трибуналу з морського права, відповідно до якого Росія має негайно звільнити українські кораблі та моряків і дати їм можливість повернутися додому, є додатковим міжнародним козирем у боротьбі України за звільнення своїх громадян.

Так посол України в ФРН Андрій Мельник прокоментував Укрінформу винесений 25 травня у Гамбурзі «Запит про призначення тимчасових заходів» Міжнародного трибуналу з морського права.

«Україна одержала переконливу дипломатичну перемогу та потужний додатковий міжнародно-правовий козир, щоб домогтися якнайшвидшого звільнення наших моряків», - вважає Мельник, який є юристом-міжнародником.

Він назвав рішення суду ООН таким, що має без перебільшення історичний характер.

Посол закликав Федеральний уряд Німеччини, особисто Главу МЗС Гайко Мааса вимагати від Кремля негайного виконання вердикту Міжнародного морського трибуналу.

«Якщо ж Москва вирішить ігнорувати це рішення, то ми будемо просувати ідею запровадження нових - гамбурзьких - санкцій щодо Росії», - пообіцяв дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні Міжнародний Трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі - "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" - та повернути їх під контроль України, а також звільнити 24 захоплених українських моряків.

В МЗС України наголошують, що затримання трьох військових кораблів та 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та за загальним міжнародним правом.

25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Читайте також: Клімкін назвав "млявою і беззубою" заяву МЗС РФ про рішення морського трибуналу

Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО у Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-