Екс-керівник СЗР пояснив, чим загрожує призначення главою розвідки нефахівця

Екс-керівник СЗР пояснив, чим загрожує призначення главою розвідки нефахівця

Укрінформ
Службу зовнішньої розвідки має очолити професіонал, який займеться створенням системи інформаційного забезпечення національної безпеки України, інакше отримаємо недієздатну структуру з мільярдним бюджетом.

Про це в коментарі Укрінформу в п'ятницю, 24 травня, заявив український військовик, розвідник та дипломат, екс-голова Служби зовнішньої розвідки України (2014-2016) Віктор Гвоздь.

"Звісно, що діяльність розвідки залежить від її керівника. Оскільки це структура, яка виконує досить специфічні завдання, нею може керувати тільки та людина, яка має великий досвід оперативної роботи і яка пройшла у Службі знизу до верху. Проблема в тому, що у нас взагалі порушені традиції у розвідці, а однією з реперних точок є те, що в керівництво розвідки не повинні заходити люди, які не мають до неї жодного відношення", - сказав Гвоздь.

У цьому контексті він зауважив, що розвідувальна діяльність є довготривалим процесом, тож люди, які в ній задіяні, повинні розуміти, що працюватимуть там "сьогодні, завтра і післязавтра". Окрім того, працівники Служби повинні розуміти, що ті, хто ними керує, знаються на розвідці, питаннях безпеки і їхньої оперативної роботи, тож їхнє життя буде захищене. Також важливе усвідомлення, що керівник Служби є не політичним призначенцем, а професіоналом, який працює на державу і говорить "на біле - біле, а на чорне - чорне", акцентував Гвоздь.

"А за останній час дивіться, скільки було змін - прийшла одна людина, яка не була фахівцем у розвідці, наробила ніби так званих реформ, в результаті є проблеми. Буквально за чотири останніх роки розвідка двічі була без керівника. Тобто таке ставлення свідчить про нерозуміння взагалі керівництвом держави цього інструменту. А в сьогоднішній гібридний час не мати потужної розвідки - це те само, як позбавити людину очей, вух і бути без органу, який дає їй реальну інформацію", - підкреслив екс-голова СЗРУ.

Читайте також: Зовнішня розвідка України співпрацює зі спецслужбами країн НАТО

На його переконання, сьогодні розвідку має очолити професіонал, який займеться створенням системи інформаційного забезпечення національної безпеки нашої держави.

"Сьогодні необхідно виконати дуже багато роботи, щоб створити цю систему і вийти на якийсь рівень. А якщо, не розуміючи цього інструменту, ввести в Службу зовнішньої розвідки чужорідні тіла, ми отримаємо недієздатну структуру. Де-юре вона існуватиме, а де-факто на неї витрачатимуть мільярдні кошти, а на виході буде нуль цілих дві десятих або ще менше", - спрогнозував Гвоздь.

Колишній керівник СЗРУ зауважив, що ідею про призначення голови Служби у Верховній Раді за поданням президента критикували, однак він вважає, що це було б абсолютно правильним рішенням.

"Не можна, щоб керівника такої структури призначав кулуарно один лише президент. Так, він повинен підбирати кандидатури, але для того, щоб туди не потрапила випадкова людина або, не дай бог, людина, яка має контакти з іншими спецслужбами, голова Служби зовнішньої розвідки має проходити таку саму процедуру призначення, як міністр оборони і голова СБУ", - переконаний колишній розвідник.

На прохання прокоментувати інформацію ЗМІ про можливе призначення головою СЗРУ Владислава Бухарєва Гвоздь зауважив, що не працював з ним і не знає цієї людини. А стосовно призначення першим заступником голови СБУ одного із засновників і керівників "95 кварталу" Івана Баканова, колишній розвідник зазначив, що "це смішно, я навіть не хочу це коментувати".

Як відомо, колишній президент Петро Порошенко 16 березня призначив тимчасово виконуючим обов'язки Голови Служби зовнішньої розвідки України Андрія Алексєєнка.

За інформацією ЗМІ, в Адміністрації Президента Володимира Зеленського розглядають варіант призначення головою Служби зовнішньої розвідки Владислава Бухарєва.

Владислав Бухарєв – народний депутат Верховної Ради VIII скликання. З грудня 2007 по березень 2010 обіймав пост першого заступника голови Державної податкової адміністрації України – начальник податкової міліції. 1 березня 2014 року в.о. Президента України Олександр Турчинов призначив Бухарева першим заступником глави СБУ – начальником головного управління з боротьби з корупцією.

На парламентських виборах балотувався по одномандатному виборчому округу №162 від партії "Батьківщина", пройшов у Раду, набравши 20,26% голосів виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-