Тимошенко спростовує Богдана: Рада не зможе ухвалювати закони після розпуску

Тимошенко спростовує Богдана: Рада не зможе ухвалювати закони після розпуску

Укрінформ
Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявляє, що Верховна Рада не зможе ухвалювати закони після того, як Президент підпише указ про дострокове припинення її повноважень.

Про це вона сказала у коментарі журналістам після консультацій глави держави Володимира Зеленського з представниками парламентських фракцій в Адміністрації Президента, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З моменту видання указу, згідно з 85-ю і 90-ю статтями Конституції, парламент не може приймати закони, інші рішення, а може тільки піти на вибори", - заявила Тимошенко.

За її словами, для розпуску ВР нині є правові підстави, але перед цим депутати зобов’язані змінити виборче законодавство, призначити нових силовиків та керівництво Національного банку.

«Легітимність нових силовиків, нова система виборів, нова система управління НБУ, зняття недоторканності, вирішення соціальних питань, зокрема щодо тарифів, – це можна і треба зробити до розпуску парламенту. І тоді можуть бути оголошені дострокові парламентські вибори умовно 28 липня, а не 21», – сказала вона.

Тимошенко переконана, що різниця у часі між цими двома датами є не такою вже великою, але “вона дозволить розпочати докорінні зміни в країні негайно”.

Тимошенко закликала нового Президента ініціювати позачергову сесію парламенту та запропонувати власний порядок денний, який передбачатиме зміни виборчого законодавства, зокрема скасування мажоритарної системи, посилення відповідальності депутатів, призначення нового керівництва Генпрокуратури, СБУ, Національного банку, міністерств оборони та закордонних справ.

Читайте також: Після указу про розпуск Рада зможе приймати закони - Богдан

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови 20 травня оголосив про розпуск Верховної Ради.

У вівторок, 21 травня, Зеленський провів зустріч із керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських фракцій, під час якої, зокрема, запропонував внести зміни до закону про вибори народних депутатів, скасувавши мажоритарну систему і знизивши прохідний бар’єр із 5% до 3%.

Також у команді Зеленського вважають найбільш допустимою датою проведення позачергових виборів до ВР 21 липня.

Планується, що Зеленський звернеться до Голови ВР Андрія Парубія з пропозицією скликати на 22 травня позачергове засідання парламенту для ухвалення змін до закону про вибори та вирішення кадрових питань.

Крім того, у команді Зеленського заявили, що Верховна Рада після оголошення про розпуск зможе працювати і розглядати закони. “Це передбачено Конституцією, що Верховна Рада складає свої повноваження перед новообраним парламентом з моменту прийняття присяги останнім. Тому Верховна Рада діє, буде розглядати закони”, - сказав радник Зеленського Андрій Богдан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-