Зеленський має почати консультації з

Зеленський має почати консультації з "нормандськими" партнерами — німецький експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Новий Президент України Володимир Зеленський має якнайшвидше розпочати консультації щодо ситуації на Донбасі з партнерами як по "Нормандському формату", так і зі США.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив експерт-історик Німецької ради зовнішньої політики (DGAP) Вільфрід Їльге.

"Назріла необхідність якомога швидше обговорити стан справ у Мінських домовленостях. Мабуть, ще в цьому році може відбутися нова зустріч у "Нормандському форматі", а це означає, що партнерам треба дуже швидко узгодити позиції та обмінятися думками, як діяти в питанні досягнення миру на Донбасі", - сказав Їльге.

Він звернув увагу на те, що канцлер ФРН Ангела Меркель дуже швидко після виборів запросила обраного Президента України до Німеччини. Берлін дуже зацікавлений в тому, щоби якнайшвидше вступити в конкретний діалог із Зеленським і його новою командою, зазначив Їльге.

"І тут є дуже багато деталей, про які Зеленський, очевидно, ще не готовий говорити", - вважає експерт. Саме тому дуже важливо, щоби Президент якнайшвидше визначився з кандидатурами на найважливіші посади – міністра закордонних справ та міністра оборони, а також з тим, хто буде представляти Україну в Тристоронній контактній групі, адже час вимагає швидких рішень, підкреслив Їльге. Треба мати групу радникiв з конкретними ясними функціями i компетенціями, яка готова до дуже детальних переговорів i кожен з яких може говорити від імені Президента, додав він.

На думку експерта, "новообраний Президент уже трохи запізнився у цьому питанні". "Поки що для партнерів не була достатньо ясна структура та функції членів так званої команди, тому їм було не зовсім зрозуміло, до кого звертатися, щоби якнайшвидше встановити структурований діалог з чутливої теми безпеки щодо ситуації на Донбасі", - зазначив він.

Їльге, який сам щойно повернувся з Донбасу, де він проводив польові спостереження, характеризує ситуацію як "дуже складну". Час вимагає взяти ініціативу та надати новий імпульс та стимул Мінським домовленостям, щоби добитися принаймні більш сталої тиші, підкреслив він.

Що стосується обміну полоненими та звільнення політв’язнів, які Зеленський оголосив своїм пріоритетом, то, на думку експерта, велика проблема в тому, що з одного боку принцип Комплексу заходів з виконання Мінського протоколу від лютого 2015 року «звільнення… всіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу "всіх на всіх" виглядає зрозумілим, але насправді "диявол криється в деталях".

Читайте також: Порошенко звільнив Марчука з посади представника України в ТКГ

Як вважає німецький експерт, для Президента, який не має досвіду в складних питаннях зовнішньої політики, а тим більше в питанні конфліктів, для його команди було би дуже важливо дати сигнал, що вони хочуть якнайшвидше зустрітися і говорити з конкретних питань Мінського процесу з партнерами в "Нормандському форматі", а саме: Німеччиною і Францією.

"Звичайно, також з Росією, але це не так просто — сідати за стіл з Росією та вирішувати питання обміну полоненими. Перед тим, як Зеленському сідати один на один з Путіним, він повинен дуже конкретно підійти до пріоритетності домовленостей. Треба бути дуже обережним", - підкреслив Їльге. Експерт очікує дуже конкретних кроків, тісної координації з партнерами в США та в Європі, щоби серйозно підготуватися до таких перемовин. "Бо інакше ми не можемо робити поступ в процесі, не втрачаючи важливих українських позицій у питанні суверенітету та територіальної цілісності", - резюмував Їльге.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-