Агресія РФ на Азові: трибунал завершив слухання - рішення буде 25 травня

Агресія РФ на Азові: трибунал завершив слухання - рішення буде 25 травня

Фото
Укрінформ
Міжнародний трибунал з морського права, який сьогодні, 10 травня, слухав позов України проти РФ за фактом незаконного захоплення трьох українських військових суден і їх екіпажів, винесе свій вердикт 25 травня.

Про це оголосив голова Трибуналу Пак Чжин Хьон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рішення буде оголошено 25 травня», - повідомив Пак.

Наприкінці засідання заступник міністра закордонних справ України та Агент нашої держави Олена Зеркаль заявила вимогу України: вимагати від Російської Федерації негайно звільнити судна і повернути їх Україні; призупинити кримінальне провадження проти 24 затриманих українських військовослужбовців і утримуватися від порушення нового провадження щодо них; відпустити затриманих військовослужбовців і дозволити їм повернутися в Україну.

Окрім Зеркаль, на слуханнях у справі №26 виступили четверо адвокатів: Марні Чік, Джонатан Гімблет, Жан-Марк Тювенін та Альфред Соонс.

Росія від участі в слуханнях відмовилася.

Міжнародний трибунал з морського права в Гамбурзі завершив слухання / Фото Ольги Танасійчук‎, Укрінформ

Читайте також: Росія буде змушена звільнити українських моряків, як вимагає Конвенція ООН — Денісова

Відповідно до позову України від 16 квітня, 25 листопада 2018 року «Російська Федерація взяла під контроль і затримала три українських військово-морських судна - «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» - та 24 військовослужбовців; на час їхнього арешту українські судна перебували в Чорному морі, йшли до свого порту в Одесі. У запиті про тимчасові заходи Україна стверджує про порушення Російською Федерацією «суверенного імунітету військових кораблів, допоміжних суден військово-морського флоту, їхніх пасажирів і членів екіпажу відповідно до статей 32, 58, 95 і 96 Конвенції та міжнародного звичаєвого права», - йдеться у повідомленні Трибуналу.

Повідомленням, направленим до Російської Федерації 1 квітня 2019 року, Україна передала спір до арбітражного розгляду, передбаченого у Додатку VII до Конвенції. Відповідно до пункту 5 статті 290 Конвенції, до створення арбітражного суду будь-яка сторона в спорі може звернутися до Міжнародного трибуналу з морського права з проханням встановити тимчасові заходи для збереження відповідних прав сторін спору або для запобігання серйозної шкоди морському середовищу. Трибунал може призначати тимчасові заходи, якщо він вважає, що арбітражний суд, який має бути створений, має юрисдикцію і що це вимагає терміновості ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-