Команда Зеленського обіцяє поновити відповідальність за незаконне збагачення

Команда Зеленського обіцяє поновити відповідальність за незаконне збагачення

Укрінформ
Команда обраного Президента Володимира Зеленського продовжить зусилля із реформування правової системи, але перегляне шляхи, якими здійснювалася реформа.

Окрім того, одним із перших рішень буде поновлення відповідальності за незаконне збагачення, що є важливим чинником для продовження успішної співпраці України з ЄС та МВФ, заявили у п’ятницю у Брюсселі радники обраного Президента України Олександр Данилюк та Руслан Рябошапка, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

Зокрема, коментуючи дотримання спадковості у судовій реформі, Рябошапка зауважив: «Це доволі складне питання. Ви пам’ятаєте рішення окружного адміністративного суду Києва щодо ПриватБанку. Якщо ми говоримо про якійсь успіх правової реформи в реформуванні судової системи, то мабуть, нам треба переглянути ту дорогу, якою йшла ця судова реформа. У нас ці підходи є. Ми їх запропонували, європейська сторона їх також підтримує».

Відповідаючи на уточнююче запитання Укрінформу, чи буде поновлена кримінальна стаття за незаконне збагачення, радник зазначив, що це буде одним з перших кроків.

«Однозначно так. Це одна з наших першочергових ініціатив. Кримінальна відповідальність буде відновлена за незаконне збагачення. Плюс ми запропонували додатковий інструмент, який дасть змогу усунути той негативний ефект, фактично - амністію незаконно здобутих капіталів, яка відбулася внаслідок рішення Конституційного суду», - сказав Рябошапка.

«Це рішення має бути прийнято найближчим часом, тому що це - одна з умов продовження успішної співпраці з МВФ. Для європейській сторони це також є одним з пріоритетів, на якому вони кілька разів наголошували», - додав Данилюк.

Сьогодні на запрошення європейської сторони радники обраного Президента Олександр Данилюк та Руслан Рябошапка взяли участь у засіданні політико-безпекового Комітету ЄС та провели низку двосторонніх зустрічей із зовнішньополітичними радниками, зокрема, Президента ЄК Жан-Клода Юнкера, Президента Європейської Ради Дональда Туска, з представниками команд європейських комісарів. У зустрічі також брали участь 28 послів країн Євросоюзу. Радники представили програму команди обраного Президента, зокрема, у продовженні реформ та вирішенні проблем безпеки, включаючи енергетичну безпеку України.

Читайте також: Зеленський кличе представників бізнесу на зустріч

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого КСУ визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу України, яка передбачала притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 26 листопада 2015 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Стаття 368-2 ККУ, серед іншого, передбачала позбавлення волі на строк до двох років за набуття чиновником активів, не підтверджених офіційними доходами. Ті самі діяння, вчинені службовцем, який займає відповідальне становище, каралися позбавленням волі від двох до п’яти років, а службовцем з особливо відповідальним становищем - позбавленням волі від п’яти до десяти років.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила 65 справ за фактом незаконного збагачення відносно високопосадовців після визнання Конституційним судом неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу.

10 квітня робоча група ВР з напрацювання законопроекту щодо покарання за незаконне збагачення заявила, що вже узгодила базову редакцію документу. Голова мін’юсту повідомив, що міністерство готове до широкої дискусії з експертами та міжнародними партнерами для щонайшвидшого поновлення в законодавстві України статті про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-