Зеленський — Путіну про

Зеленський — Путіну про "паспортизацію": Не слід говорити з Україною мовою загроз

Укрінформ
Обраний на чергових виборах президента України Володимир Зеленський відреагував на заяву президента РФ Володимира Путіна про ідею надавати громадянство РФ у спрощеному порядку всім охочим громадянам України.

Про це йдеться на сторінці Зеленського у Facebook.

Він порадив російській владі не витрачати даремно час, "намагаючись спокусити громадян України паспортами РФ".

"Можливо, і знайдеться хтось, хто й досі перебуває під впливом пропаганди. Можливо, хтось зробить це заради заробітку або ховаючись від кримінальних розслідувань. Ми навіть можемо надати Володимиру Путіну перелік тих громадян України, яким у найближчий час стане дуже некомфортно у країні, яку вони цинічно грабували, зловживаючи високими посадами. Нехай Росія знову вирішує, де найбільше їй потрібні такі "професіонали" - у Ростові чи Магадані", - зазначив він.

Читайте також: "Паспортизацією" Донбасу Кремль демонструє силу Зеленському – Die Presse

За словами Зеленського, "ми прекрасно знаємо, що російський паспорт надає насправді: право бути заарештованим за мирний протест, не мати вільних і конкурентних виборів, взагалі забути про наявність природних прав і свобод людини".

"Тому не варто розраховувати, що багато українців захочуть стати "новою нафтою", на яку влада Росії намагається перетворити власний народ", - сказав він.

Політик зазначив, що Україна буде служити прикладом демократії для пострадянських країн. І частиною цієї місії буде надання захисту, притулку і українського громадянства всім, хто готовий боротися за свободу, хто страждає від авторитарних і корумпованих режимів. В першу чергу - росіянам, які сьогодні страждають найбільше.

Читайте також: Путін хоче запустити роздачу паспортів РФ для всіх українців

"Не слід говорити з Україною та українцями мовою загроз, військового та економічного тиску. Це не найкращий шлях до припинення вогню та розблокування Мінського процесу", - підкреслив він.

Зеленський ще раз наголосив, що готовий до переговорів.

"Я сподіваюсь, що на найближчий зустрічі у норманському форматі Росія продемонструє готовність до деескалації. Конкретним підтвердженням цієї готовності має стати взаємний обмін нашими  громадянами у форматі "всіх на всіх". Без виключень", - підкреслив він.

Політик також зазначив, що готовий "обговорювати нові умови співіснування України та Росії".

"З розумінням того, що справжня нормалізація відбудеться тільки після повної деокупації. Як Донбасу, так і Криму. Україна не здається! У всіх сенсах цього слова", - написав він.

Як повідомляв Укрінформ, 24 квітня президент РФ Путін затвердив указ "Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку". У документі наголошується, що жителі окупованих територій України Донецької і Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-