Раді пропонують ліквідувати Укроборонпром

Раді пропонують ліквідувати Укроборонпром

Укрінформ
У Раді зареєстрували законопроект, яким пропонує ліквідувати Державний концерн «Укроборонпром» та визначити повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечуватиме формування та реалізацію державної військово-промислової політики.

Авторами законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження принципів прозорості та публічності у сфері формування та реалізації державної військово-промислової політики”, оприлюдненому на сайті ВР, є Сергій Пашинський, Іван Вінник , Тетяна Чорновол, Вадим Кривенко, Андрій Левус, Андрій Тетерук та Юрій Береза.

“З метою підвищення ефективності управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі законопроектом запропоновано внести зміни до Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі» в частині ліквідації Державного концерну «Укроборонпром» та підпорядкування підприємств-учасників Концерну Центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну військово-промислову політику, формування якого передбачено ст. 23 Закону України «Про національну безпеку України», - йдеться у документі.

Парламентарії вважають, що чинне законодавче регулювання відносин у сфері управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі має низку недоліків.

В умовах проведення операції об’єднаних сил, пояснюють народні депутати, ведення збройної агресії з боку Російської Федерації, загрозу національній безпеці і обороноздатності може становити проведення приватизації цілісних майнових комплексів державних підприємств оборонно-промислового комплексу, які забезпечують виготовлення та ремонт видів зброї, військової та спеціальної техніки, що перебуває на озброєнні Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення.

Читайте також: Суд просять заборонити Гладковському виїжджати на ПМЖ

Також, на їхнє переконання, критичним є стан дотримання законності під час проведення процедур закупівель для потреб оборони. Переважна більшість державних контрактів, укладених в порядку, передбаченому Законом України «Про державне оборонне замовлення», підписуються без дотримання конкурентних процедур, з так званими суб'єктами господарювання, що зареєстровані як виробники продукції, робіт і послуг оборонного призначення, закупівлі яких становлять державну таємницю. Відомості про державний контракт та його умови перебувають під грифом секретності відповідно до Закону України «Про державну таємницю». Укладення державних контрактів без застосування конкурентних процедур сприяє нівелюванню таких принципів публічних закупівель, як відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель, максимальна економія та ефективність та запобігання корупційним діям і зловживанням.

Метою проекту закону є вдосконалення механізму управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі, підвищення економії та ефективності використання бюджетних коштів унаслідок забезпечення прозорості й відкритості проведення процедур закупівель для потреб оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-