"Паспортизація" Донбасу: Лінкявічюс не виключає посилення санкцій проти Росії

Фото
Укрінформ
Посилення міжнародних санкцій проти Росії за її дії щодо спрощення видачі громадянства для мешканців ОРДЛО можливе, хоча досягти єдності в цьому питанні буде непросто.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс на спільному брифінгу з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним у Києві у відповідь на запитання журналістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рішення РФ про видачу паспортів є зухвалим порушенням міжнародного законодавства... Як я вже казав, воно повинне мати певні наслідки. Ми (в ЄС - ред.) між собою погодились: якщо щось піде не так або погіршить ситуацію, ми маємо це обговорювати. Чи можливо це (посилення санкцій - ред.)? Так, можливо. Чи це легко? Ні, нелегко. Ви знаєте, іноді ми маємо докласти зусиль, щоб продовжити вже існуючі санкції. Але я можу запевнити, що це (указ про спрощену видачу паспортів - ред.) - причина, через яку ми маємо обговорювати цю ситуацію", - сказав Лінкявічюс.

Читайте також: Порошенко обговорив із Лінкявічюсом "паспортизацію" Донбасу та санкції ЄС

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у свою чергу зауважив, що рішення про спрощену видачу паспортів мешканцям окупованого Донбасу було очікуваним, оскільки Росія вже тривалий час готувала відповідну інфраструктуру.

Він спрогнозував, що РФ буде системно намагатися втручатися у внутрішні справи України, причому це стосується не тільки окупованих територій.

"Безумовно, в майбутньому вони будуть намагатися використовувати цю інфраструктуру для видачі паспортів не тільки на окупованих територіях... Тому зараз ми працюємо над тим, щоб побудувати міжнародну відповідь. Лінас (Лінкявічюс) буде говорити про це під час наступного засідання міністрів закордонних справ ЄС. Ми з ним єдині в тому, що необхідний не тільки політичний тиск на Росію, а й додаткові санкції", - сказав Клімкін.

Брифінг Клімкіна з Лінкявічюсом / Фото: Мінченко Геннадій, Укрінформ

У цьому контексті він нагадав, що у відповідь на напад на українських моряків і українські судна у Керченській протоці ЄС запровадив персональні санкції стосовно причетних до цього російських посадовців.

"Тут (після указу про спрощену видачу паспортів -ред.) , я вважаю, ми маємо думати про секторальні і економічні санкції. Ми почали це обговорювати", - поінформував міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-