Рада вшанувала хвилиною мовчання жертв аварії на ЧАЕС

Рада вшанувала хвилиною мовчання жертв аварії на ЧАЕС

Укрінформ
Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Хвилину мовчання оголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Оголошую хвилину мовчання", - сказав спікер.

Водночас від імені парламенту Парубій висловив вдячність героям-ліквідаторам аварії.

"Сьогодні минає 33 роки від наймасштабнішої екологічної і техногенної катастрофи в новітній історії - аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Багато наших співвітчизників назавжди залишили свої домівки, сотні родин втратили рідних через підступну і невидиму зброю. Сьогодні ми вшановуємо героїв-ліквідаторів і жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Шановні ліквідатори, від імені Верховної Ради України висловлюю вам щиру вдячність і пошану за героїзм. Бажаємо вам міцного здоров'я і довгих років життя", - зазначив Голова ВР.

26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Читайте також: Раду знову "замінували" - працюють сапери

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом».

У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового «саркофагу» - Нового безпечного конфайнмента. 29 листопада 2016 року Арку НБК було насунуто на об’єкт «Укриття». Нині новий безпечний конфайнмент готують до введення в експлуатацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-