Княжицький пообіцяв закон про мови нацменшин за півроку

Княжицький пообіцяв закон про мови нацменшин за півроку

Укрінформ
Законопроект "Про функціонування української мови як державної" жодним чином не порушує права національних меншин в Україні.
Про це сказав голова комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький, виступаючи у Верховній Раді перед ухваленням закону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Хочу сказати, що наш законопроект, будучи справедливим до українців, жодним чином не принижує національні меншини. Ми вам обіцяємо за півроку (законопроект - ред.) про захист мов національних меншин і корінних народів. Ми зробимо все, щоб всі люди, які живуть в Україні, почувалися як вдома”, - наголосив Княжицький.

Він також сказав, що під час доопрацювання законопроекту були враховані правки народних депутатів.

“Ми на три роки перенесли введення в дію адміністративної відповідальності за порушення закону, а за цей час безкоштовно в усіх областях України будуть створені центри, які навчатимуть української мови, будуть створені державні програми для підтримки освіти українською, для підтримки української культури”, - сказав Княжицький.

Він також наголосив, що якщо парламент не ухвалить сьогодні мовний закон, то “через кілька років російські паспорти будуть всюди по Україні, а ті, хто спілкується українською, будуть в Росії в таборах і в тюрмах так, як це було раніше.”

Читайте також: Княжицький закликає українців прийти під Раду й підтримати "мовний" закон

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 28 лютого розпочала розгляд у другому читанні законопроекту про мову, до якого було подано понад 2 тисячі поправок.

У першому читанні законопроект було ухвалено 4 жовтня 2018 року.

Документом пропонується, зокрема, створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-