Новообраний президент може розпустити Раду до 14 червня — суддя Вовк

Новообраний президент може розпустити Раду до 14 червня — суддя Вовк

Укрінформ
Голова окружного адміністративного суду Павло Вовк вважає, що Президент України має повноваження розпустити Верховну Раду в строк до 14 червня 2019 року.

Таку думку він висловив на своїй сторінці у Facebook.

“На мою думку, Президент України має повноваження розпустити Верховну Раду в строк до 14 червня 2019 року”, - написав Вовк.

Як зазначив, до такого висновку він прийшов, проаналізувавши чинне законодавство та провівши “елементарні математичні підрахунки”.

Зокрема, він зазначив, що Конституцією України визначені виключні підстави дострокового припинення повноважень Верховної Ради України Президентом України.

“Необхідно акцентувати увагу, що чинне нормативне регулювання не передбачає іншого порядку встановлення обставин, визначених ч. 2 статті 90 Конституції України в якості підстав для Президента України достроково припинити повноваження Верховної Ради України, аніж їх констатація у відповідному указі Президента України. Тобто, прийняттю такого указу не мають передувати рішення судів або рішення інших органів, які б встановлювали наявність таких обставин”, - наголосив Вовк.

При цьому, зазначив він, ч. 5 ст.90 Конституції України вказує, що повноваження Верховної Ради не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень ВР або Президента України.

“Отже, для визначення кінцевої дати, до настання якої Президент України може скористатись своїм правом розпуску Парламенту, необхідно встановити дату закінчення повноважень Верховної Ради України, відносно якої і обраховується вказаний вище шестимісячний строк”, - сказав суддя.

Він нагадав, що відповідно до ч. 5 статті 76 Конституції України, строк повноважень Верховної Ради України становить п'ять років, при цьому згідно з ч. 6 статті 79 Конституції України, повноваження народних депутатів України починаються з моменту складення присяги.

“Саме на підставі двох наведених положень у ЗМІ поширюється твердження про те, що Президент України матиме можливість достроково припинити повноваження діючої Верховної Ради України виключно до 27 травня 2019 року включно, оскільки повноваження парламенту VIII скликання спливають 27 листопада 2019 року (27 листопада 2014 року чинні народні депутати України склали присягу)”, - нагадав Вовк.

Водночас він наголосив, що відповідно до ч. 1 статті 90 Конституції України, повноваження парламенту припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

Відповідно, зауважив Вовк, Конституція визначає, що Верховна Рада є повноважною не протягом п’яти років, обрахованих у календарних днях починаючи з дня складання присяги народними депутатами України, а протягом п’яти років, що закінчуються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

Читайте також: Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження щодо п'ятьох членів ВККС

“Таким чином, беручи до уваги призначення чергових виборів до Верховної Ради України на 27 жовтня 2019 року, повноваження діючої Верховної Ради України можуть тривати і до 16 грудня 2019 року (27 жовтня 2019 року + 20 днів на офіційне оприлюднення результатів виборів + 30 днів на відкриття першої сесії новообраної Верховної Ради України), тобто ще протягом 50 днів після дня виборів, що надаватиме Президенту України право припинити повноваження Верховної Ради України у строк до 16 червня 2019 року”, - вважає Вовк.

Проаналізувати періоди, що пройшли між днем проведення виборів та початком роботи Верховної Ради декількох попередніх скликань, він вважає ймовірним сценарій, за якого повноваження діючої Верховної Ради можуть тривати до 14 грудня 2019 року, тобто ще протягом 48 днів після дня виборів, що надає Президенту України право припинити повноваження ВР у строк до 14 червня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-