У МЗС назвали парадоксом намір Nord Stream 2 судитися з ЄС через газову директиву

У МЗС назвали парадоксом намір Nord Stream 2 судитися з ЄС через газову директиву

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ України вважають парадоксом погрози компанії-будівника "Північного потоку-2" судитися з ЄС через зміни до газової директиви на тлі ігнорування рішення Стокгольмського арбітражу стосовно боргу перед Україною.

Про це написала у Facebook заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

"Компанія "Північний потік-2" судиться з ЄС через зміни до газової директиви, бо директива шкодить «інвестиціям» в побудову газопроводу... Парадокс. Бо до правосуддя апелює той, хто його ігнорує. Власник "Північного потоку-2" - Газпром - вперто вимагає від нас вибачити і забути про їхній борг за Стокгольмським арбітражем. А власник "Газпрому" - держава РФ - ігнорує наказ Міжнародного Суду ООН щодо відновлення роботи Меджлісу", - написала Зеркаль.

Другим парадоксом, за її словами, є те, що компанія-будівник "Північного потоку-2" підтвердила своїм позовом, що після зміни Газової директиви не може завершити будівництво газопроводу без реорганізації у відповідності до права ЄС.

Зеркаль акцентувала, що "Північний потік-2" "як чорт ладану" боїться прозорих правил ЄС, бо, по суті, транспортування ним газу без дотримання правил є "звичайною контрабандою".

У цьому контексті вона нагадала, що саме тому українська сторона так активно агітувала за поширення права ЄС на всі маршрути транспортування російського газу до Європи.

"В однакових європейських правових умовах стає зрозуміло, що українська газотранспортна система є найбільш вигідним маршрутом транспортування газу до ЄС. З цією метою було оновлено додаток XXVII до Угоди про асоціацію. Він підтверджує, що в Україні діють норми енергетичного права ЄС", - підкреслила заступник міністра.

Вона зауважила, що до ідеї того, що за допомогою права ЄС можна зупинити лобістську машину "Північного потоку-2" і захистити інтереси України, багато хто ставився скептично.

Читайте також: Кандидат у президенти Єврокомісії обіцяє заблокувати Nord Stream 2

"Але практика засвідчує, що системна і рутинна робота дозволяє добитися більшого, ніж голосні заяви та вимоги... У травні ми продовжимо тристоронні переговори з ЄС і РФ. А капітулювати перед РФ і благати про ефемерні знижки на газ на кабальних умовах наразі можуть лише люди, які переслідують власні шкурні інтереси", - переконана Зеркаль.

Як повідомлялося, компанія, що стоїть за газопроводом "Північний потік 2", погрожує подати до Суду ЄС, якщо їй не вдасться уникнути нових положень, які, за її словами, ставлять під загрозу мільярди євро, інвестовані в проект. Зокрема, виконавчий директор Nord Stream 2 Матіас Варніг написав у листі до президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера, що, якщо трубопровід не матиме права на відступ від нових газових правил, "цей захід буде дискримінаційним стосовно Nord Stream 2 як до інвестора".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-