Найбільш маразматичні “правки” до закону про квоти подавав Квартал 95 — Сюмар

Найбільш маразматичні “правки” до закону про квоти подавав Квартал 95 — Сюмар

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар відреагувала на частину інтерв'ю кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського, в якій він прокоментував закон про мовні квоти і, зокрема, поставив під сумнів компетентність його авторів.

Свої коментарі до заяв Зеленського Сюмар оприлюднила у Facebook.

“Це правда. Обговорювали. Ідеологічно різні. Тим не менш, до відома відомого «руководителя телевизионного бизнеса» - закон про квоти був розроблений і погоджений з усіма! великими українськими телегрупами - “1+1”, “Старлайти”, “ТРК Україна”... Думаю, що Ткаченка (генеральний директор групи "1+1 медіа" Олександр Ткаченко — ред.) і Богуцького (колишній директор медіагрупи StarLightMedia та телеканалу СТБ Олександр Богуцький — ред.) важко назвати не «спеціалістами». Але найбільш маразматичні правки, аби нівелювати закон, подавав саме Квартал 95. І їх писали люди, явно далекі від законодавчої техніки. Ми їх відхилили. І закон дав свій позитивний ефект — 92% української мови в ефірі. Проти були лише відверто проросійські”, — пояснила Сюмар.

Водночас, акцентуючи на позитивному ефекті від запровадження мовних квот на радіо, депутат зазначила, що завдяки цьому українська музика швидко стала європейською.

Читайте також: Зеленський у разі президентства не скасує мовні квоти, але має план

“Щодо квот на радіо — вереску було ще більше. Але мені подобається, що Потап і “Врємя і Стєкло” легко заспівали українською. Не кажучи вже про ренесанс молодих виконавців і як швидко українська музика стала європейською”, — підкреслила політик.

Також вона порадила «майбутньому гаранту» вивчити, “скільки антиукраїнських груп там (у російських соцмережах — ред.) створювалося ФСБ для відповідної пропаганди”.

Сюмар також звернула увагу на те, що в своєму інтерв'ю Зеленський чимало уваги приділяє питанням бізнесу, і, натомість, порадила йому думати про державу.

“І останнє. Так багато слів про бізнес. Зауважте, свій бізнес. Бути профі в кіновиробництві - це добре. Але нинішньому президентові ми дорікали саме за те, що він не перестав бути бізнесменом. Бо Президент - це гарант Конституції, з українською державою і курсом на НАТО. А не телеменеджер, який думає як знизити податки для свого бізнесу). Бо тоді різниці - нуль. Думайте про державу, Володимире Олександровичу. Це до біса важка ноша і величезна відповідальність. Як людина, що була в РНБО на початку війни і потім займалась захистом інформпростору, я про це щось знаю...” - зауважила депутат.

Водночас Сюмар підтримала ініціативу Зеленського в частині зниження податків для кіно.

“Правда, це зовсім інший комітет. Але, сподіваюся, ці нюанси ви опануєте, попри свою далекість, «мягко говоря» від політики і державного управління”, - додала вона.

Як повідомлялося, у своєму інтерв'ю для РБК-Україна кандидат на посаду Президента України, шоумен Володимир Зеленський запевнив, що у разі його перемоги на виборах закони про мовні квоти на телебаченні та радіо скасовані не будуть, але запропонував інший підхід до регулювання медійного простору. Водночас він заявив, що “люди, які приймали цей закон, вони не зовсім телевізійні фахівці, м'яко кажучи”, а також висловив своє бачення щодо регулювання медіапростору, за якого держава має знижувати податок для тих медіакомпаній, які створюють україномовний контент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-