Європейські партнери закликають повернути покарання за незаконне збагачення

Європейські партнери закликають повернути покарання за незаконне збагачення

Укрінформ
Європейські партнери звернулись до українського парламенту з проханням повернутися до скасування е-декларування для громадських активістів і повернути до Кримінального Кодексу статтю про покарання за незаконне збагачення.

Про це поінформувала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко з трибуни парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звичайно, не оминули й важливі теми, які є домашнім завданням для парламенту. Європейські партнери ще раз звернулися до нас із проханням повернутись до питання скасування е-декларування для громадських активістів, а також розглянути як першочергове питання повернення до Кримінального Кодексу статті про незаконне збагачення", - уточнила Геращенко.

Як повідомлялося, станом на 20 березня у Верховній Раді зареєстровано основний законопроект №10110 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення", внесений Президентом Петром Порошенком, а також 12 альтернативних йому. Водночас Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності під час засідання у середу утворив робочу групу з напрацювання єдиного законопроекту щодо покарання за незаконне збагачення. Її очолив народний депутат Валерій Карпунцов (БПП).

Авторами альтернативних проектів є перший заступник голови Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін (проект закону №10110-1), заступник голови Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак і голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення діяльності Президента України, Кабінету міністрів, міністерств, центральних органів виконавчої влади та статусу і діяльності політичних партій, громадських об'єднань Комітету з питань правової політики та правосуддя Наталія Новак (№10110-2), а також народні депутати Мустафа-Масі Найєм (№10110-3), Юрій Дерев'янко (№10110-4), Єгор Соболєв ( №10110-5), Вікторія Пташник і Ганна Гопко ( №10110-6), Альона Шкрум (№10110-7), Ігор Луценко (№10110-8), Юрій Левченко, Михайло Головко, Андрій Іллєнко та Олег Осуховський (№10110-9), Андрій Шипко (№10110-10), Олена Сотник (№10110-11), Тетяна Острікова та Роман Семенуха (№10110-12).

Як повідомляв Укрінформ, Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні 13 березня не включив до порядку денного президентський та альтернативні законопроекти щодо покарання за незаконне збагачення.

Читайте також: Ірина Геращенко: На сьогодні "домашнє завдання" парламенту - євроінтеграція

Серед причин такого рішення - відсутність у кількох законопроектів висновку Головного науково-експертного управління, відсутність у порядку денному парламенту даних законопроектів. Також тоді ще не закінчився термін подачі альтернативних законопроектів.

18 березня голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін повідомив, що отримав листа від Посольства США, МВФ, Світового банку і представництва ЄС в Україні. Кожем'якін заявив, що підписанти листа просять Верховну Раду відкласти розгляд президентського і альтернативних законопроектів щодо покарання за незаконне збагачення. Тоді ж народний депутат Найєм оприлюднив фото відповідних листів і зазначив, що представники інституцій в листі наголосили, що жоден із внесених законопроектів про покарання за незаконне збагачення не відповідає міжнародним стандартам, у тому числі Конвенції ООН з боротьби з корупцією.

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний Суд 26 лютого визнав неконституційною статтю 368-2 ККУ, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-