Парубій відкрив Раду, у залі — Гройсман і міністри

Парубій відкрив Раду, у залі — Гройсман і міністри

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій відкрив ранкове пленарне засідання 15 березня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ранкове пленарне засідання Верховної Ради оголошую відкритим", - сказав спікер.

У залі засідань зареєструвалося 324 народних депутатів.

Ранкове пленарне засідання у п'ятницю традиційно розпочалося з Години запитань до уряду.

Після цього, згідно з порядком денним, заплановано продовження розгляду законопроекту №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Однак напередодні перший заступник голови ВР Ірина Геращенко оголосила, що в п'ятницю поправки до "мовного" проекту не розглядатимуться, оскільки парламент має максимально ефективно використати решту пленарного засідання задля виступів і заяв депутатів у блоці "Різне". Зокрема, у четвер депутати з "Опозиційного блоку" і групи "Партія "Відродження" двічі наполягали на оголошенні перерви, яку готові замінити на виступ.

Водночас Голова ВР, відкриваючи засідання у п'ятницю, закликав голів фракцій не зловживати правом на перерву, адже це виглядає як безпідставне затягування розгляду "мовного" законопроекту.

Читайте також: Сьогодні Радбез ООН обговорить російську окупацію Криму

"Учора ми стали свідками, на мою думку, трошки зловживанням права, коли двічі протягом дня були взяті реальні перерви під час розгляду важливого закону про мову. Я детально з'ясовував цю позицію і хочу вам сказати, що вважаю це зловживанням на право. І хочу наголосити, що в регламенті зазначено, що Голова може оголосити перерву до 30 хвилин, тобто це може бути й п'ять, і десять хвилин, а не тридцять. Я звертаюсь до голів фракцій обмежитись з ініціативами реальних перерв, бо я матиму право їх обмежувати до п'яти-десяти хвилин. Брати реальні перерви - це безпідставне затягування розгляду закону про мову" - пояснив Парубій.

Як повідомляв Укрінформ, протягом попередніх двох днів депутати розглянули близько чверті поправок. Так, у четвер розгляд "мовного" депутати зупинилися на 490 поправці з 2082-х.

У першому читанні Рада ухвалила документ 4 жовтня 2018 року. Підготовка "мовного" законопроекту до другого читання тривала близько чотирьох місяців. За цей час комітет ВР з питань культури та духовності опрацював 2082 поправки, які надійшли від народних депутатів. Документом пропонується зокрема створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-