Україна має якнайшвидше впровадити європейські принципи управління кордонами — віце-прем'єр

Україна має якнайшвидше впровадити європейські принципи управління кордонами — віце-прем'єр

Укрінформ
Україна має якнайшвидше імплементувати принципи інтегрованого управління кордонами, зокрема запровадити кращі європейські практики.

Про це на першому засіданні міжвідомчої робочої групи з питань інтегрованого управління кордонами заявила її очільниця, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє Урядовий портал.

«Загальноєвропейська мета інтегрованого управління кордонами полягає в ефективному управлінні їхнім перетином та міграційними процесами, реагуванні на потенційні загрози, протидії транскордонній злочинності та забезпеченні високого рівня внутрішньої безпеки з дотриманням основних прав і свобод громадян», - підкреслила представниця уряду.

Окрім того, за її словами, ефективна імплементація принципів інтегрованого управління кордонами передбачена Угодою про асоціацію з ЄС.

Як зазначає Климпуш-Цинцадзе, міжвідомча робоча група до кінця червня має напрацювати і подати на розгляд уряду проект Стратегії інтегрованого управління кордонами. Для цього десять міністерств і центральних органів виконавчої влади, компетенція яких охоплює управління кордонами, мають протягом місяця подати свої пропозиції до проекту майбутнього документа.

«Ми усвідомлюємо, що внутрішня та зовнішня безпека взаємопов’язані. Саме тому всі зацікавлені у тому, щоб якомога швидше вийти на стратегічне розуміння того, як має бути вибудуване наше інтегроване управління кордонами, та на покроковий план з реалізації стратегії», — наголосила віце-прем’єр-міністр.

Поінформовано, що на першому засіданні члени міжвідомчої групи затвердили її персональний склад. Зокрема, до складу органу увійшли голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал, в. о. голови Державної фіскальної служби Олександр Власов, директор Міжнародно-правового департаменту Адміністрації Державної прикордонної служби Олександр Панченко, представники МВС, МЗС, Мінфіну, Мінінфраструктури, Держпродспоживслужби, ДМС, СБУ, РНБО та ін. Учасники засідання підтримали пропозицію включити до групи виконавчого директора громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірину Сушко. Крім того, до складу органу увійшли представники Євросоюзу – заступник Голови Представництва ЄС в Україні Анніка Вейдман, керівник групи підтримки України Френк Пол, директор Департаменту Європейського та міжнародного співробітництва Європейського Агентства прикордонної та берегової охорони Frontex Гоец Брінкман та очільник групи радників ЄС, керівник Митної служби Фінляндської Республіки Антті Хартікайнен.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала іноземним партнерам за допомогу у створенні міжвідомчої координаційної групи. ЇЇ формування ініціювали з урахуванням результатів спільного з ЄС Twinning-проекту.

Читайте також: Відносини між Україною і США вийшли на новий рівень - Климпуш-Цинцадзе

«Йдеться не лише про безпеку для України та ЄС, а також про продуктивність, довіру та пришвидшення процесів на кордоні. Я говорю і про рух товарів, і про рух людей», — зауважила зі свого боку Анніка Вейдман.

На першому засіданні робоча група також затвердила основні напрями діяльності у сфері інтегрованого управління кордонами і схвалила структуру майбутньої Національної стратегії та плану заходів з її реалізації.

Фото: kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-