Договір про дружбу з РФ втрачає чинність із 1 квітня — МЗС

Договір про дружбу з РФ втрачає чинність із 1 квітня — МЗС

Укрінформ
Направлення Міністерством закордонних справ Росії ноти Україні щодо Договору про дружбу означає лише те, що він втрачає чинність з 1 квітня 2019 року.

Про це заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль повідомила у Facebook.

"11 березня 2019 року МЗС Російської Федерації підтвердило отримання ноти МЗС України про непродовження дії Великого договору, яку було направлено Москві ще 21 вересня 2018 року. Єдиний юридичний факт, який міститься в ноті МЗС РФ – підтвердження того, що Великий договір втрачає свою чинність з 1 квітня 2019 року. За канонами міжнародного права Росія не могла зробити інакше", - зазначила Зеркаль.

Вона додала, що емоційна "газова атака" МЗС РФ у вигляді маніпуляцій та пропаганди, оприлюднених з цього приводу, лише підтверджують наскільки РФ не готова вести себе цивілізовано і добросовісно.

Зокрема, Зеркаль акцентувала, що більшість "звинувачень" з боку РФ про буцімто порушення Україною Договору про дружбу неодноразово обговорювалися в усіх можливих форматах. "Чим детальніше ми їх проговорювали, тим чіткіше ставала відповідь, що претензії РФ безпідставні та мають на меті приховати власні варварські порушення міжнародного права", - зазначила заступник міністра.

Зеркаль також звернула увагу на те, що Україна у своїх нотах щодо Великого договору постійно пропонує вирішити усі спори в судових органах, зокрема Міжнародному Суді ООН.

"Росія постійно цього уникає. І тепер позиція РФ вже зовсім незавуальована. Жодних судів, лише політичні консультації. Інструменти російської політики і дипломатії лишаються незмінними – "договорняки" замість договорів. Сподіваюся, що 1 квітня стане точкою неповернення і відносини, що базуються на "договорняках" ніколи не повернуться в українське політичне життя", - резюмувала заступник міністра.

Читайте також: Президент підписав припинення "дружби" з РФ

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 6 грудня 2018 року ухвалила закон "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією", внесений Президентом.

17 вересня 2018 року Президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня щодо припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією. Міністерство закордонних справ України надіслало Росії повідомлення про його непродовження.

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року у Києві. Сторони зобов'язалися, зокрема, поважати територіальну цілісність і суверенітет одна одної й підтверджували непорушність існуючих між ними кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-