Розкрадання в армії: ТСК чекатиме документи силовиків до 7 березня

Розкрадання в армії: ТСК чекатиме документи силовиків до 7 березня

Укрінформ
Тимчасова слідча комісія ВР з розслідування відомостей про розкрадання в Збройних Силах України направить запити до силових структур і чекатиме інформації до 7 березня, щоб розглянути це питання на засіданні 14 березня.

Про це повідомив голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави Іван Вінник на брифінгу у четвер, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні я як голова комісії, якій доручено розслідувати ситуацію з "Укроборонпромом", зроблю відповідні запити. Запити будуть надіслані Генеральній прокуратурі, Головній військовій прокуратурі, органам досудового розслідування, Національному антикорупційному бюро, Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, "Укроборонрому", Міністерству оборони України, Казначейскій службі, іншим органам, які нам можуть прямо та опосередковано надати інформацію і документи, що нам дозволять в результаті аналізу вийти на якісь висновки. Ми будемо клопотати перед правоохоронними органами, щоб окрема інформація, яка зараз має суспільний резонанс, була оприлюднена. Можливо, експертизи" - розповів Вінник.

Читайте також: Порошенко - про розкрадання в армії: Ні прізвища, ні посади нікого не врятують

Він наголосив, що члени комісії обов'язково доповідатимуть, чи є підозрювані, та які процесуальні статуси мають відповідні особи. "Ми очікуємо отримати цю інформацію в найкоротші терміни, тому що Верховна Рада зобов’язала нас негайно приступити до розслідування. Ми не можемо почати розслідування, не маючи відповідних документів", - підкреслив Вінник.

Він наголосив, що у всіх запитах, які ТСК розішле вже 28 лютого, будуть прохання надати інформацію до 7 березня, тому що 14 березня на 14 годину вже заплановано засідання тимчасової слідчої комісії. На це засідання запрошені екс-міністри оборони Юрій Єхануров, Валерій Іващенко та екс-прем'єр-міністр, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Першим питанням, як зазначив Іван Вінник, буде питання, пов'язане з, нібито, корупцією в армії за часів їх роботи.

"Розглянувши це питання, ми другим питанням спробуємо зробити висновки на підставі тих документів, які, сподіваюся, ми отримаємо на 7 березня, і будемо мати орієнтовно 6 календарних днів на їх опрацювання, щоб 14 березня вже вийти до українського суспільства з якимись висновками щодо ситуації з "Укроборонпромом" та співпраці з окремими контрагентами, зокрема, компанією "Оптимумспецдеталь", - розповів Вінник.

Окрім того, він додав, що члени ТСК мають дані щодо шести кримінальних проваджень за фактами корупції в оборонній галузі, порушених з 2016 року. Перше провадження порушене ще 1 квітня 2016 року Військовою прокуратурою. Два останніх порушені Національним антикорупційним бюро 26 лютого 2019 року.

Як повідомляв Укрінформ, 25 лютого у програмі "Наші гроші" була озвучена інформація про "багаторічну схему вимивання сотень мільйонів гривень" із українського оборонного комплексу, до якої, за даними журналістів, нібито, причетний син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. Пізніше у НАБУ повідомили, що фірми, які фігурують у розслідуванні журналіста Bihus.info Лесі Іванової, є об'єктами розслідувань детективів бюро.

Гладковський відкинув звинувачення у корупції, та звернувся до НАБУ й ГПУ з проханням перевірити факти, наведені в журналістському розслідуванні. Він також звернувся з проханням на час перевірки правоохоронними органами викладених у розслідуванні фактів призупинити його повноваження як першого заступника секретаря РНБО України та голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Президент Петро Порошенко підтримав відсторонення Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО. Згодом, як повідомили в Укроборонпромі, директор ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" Олексій Бабіч і директор ДП "Ізюмський приладобудівний завод" Сергій Філоненко також були відсторонені від своїх посад.

28 лютого Верховна Рада ухвалила постанову №10104 "Про невідкладне розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо зловживань в державному концерні "Укроборонпром" та причетності до цього посадових осіб". Тимчасовій слідчій комісії з розслідування корупції в армії доручено дослідити факти, які торкаються 2018-2019 років. Документом доручається ТСК провести це розслідування у найкоротший термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-