ОБСЄ має побачити умови для українських заручників і політв'язнів - Геращенко

ОБСЄ має побачити умови для українських заручників і політв'язнів - Геращенко

Укрінформ
Україна й надалі використовуватиме всі можливості для звільнення українських заручників, політв’язнів та військовополонених попри перешкоджання Росії.

Про це заявила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час зустрічі колег і друзів власного кореспондента Укрінформу, художника та політв'язня Кремля Романа Сущенка, що відбулася в агентстві з нагоди його 50-річчя.

“Ми тут бачимо тільки один сценарій. Кремль пробуватиме розіграти важливу для суспільства і України тему звільнення заручників перед виборами. Які наші позиції? Ми готові негайно, протягом кількох днів передати Росії росіян, тільки визнайте, що ви їх сюди відправили, що вони тут сидять в українських тюрмах, що вони всі написали листи Путіну - “дорогому призиденту” - бо вони безграмотні люди, вбивати тільки вміють, - “заберите нас отсюда”. Ми готові їх віддати, тільки віддайте нам Сущенка, Гриба, Карпюка, Клиха, Сенцова і всіх інших наших політв’язнів. Так само Україна готова передати всіх тих засуджених сепаратистів, які підпадають під 6-й пункт Мінських угод в обмін на заручників, утримуваних незаконно на території Донецької і Луганської областей. Ми і надалі тут будемо використовувати всі можливості”, - наголосила Геращенко.

Вона підкреслила, що українська сторона апелює і до міжнародних організацій, зокрема і до ОБСЄ, яка висловлює “широке і глибоке занепокоєння відносно того, що український парламент ухвалив закон, який забороняє росіянам брати участь у спостережних місіях під час наших виборів”.

Читайте також: ПЦУ створила місію, яка опікуватиметься українськими політв'язнями

“Ми апелюємо до ОБСЄ так само докласти більше зусиль для того, щоб активізувати питання звільнення заручників і політв’язнів і щоб хоча б раз за 5 років місія ОБСЄ або Червоного Хреста зайшла в тюрми на окупованих територіях і побачила, в яких умовах утримують там наших, і в Росії теж. Щоб вони зайшли до того ж Романа Сущенка, до Сенцова, до наших моряків, щодо яких у нас немає сьогодні жодної офіційної довідки про їхній стан здоров’я. Це нас дуже турбує. Нам здається, що сьогодні не тільки Україна, а й увесь світ має згадати про фундаментальні засади цих гуманітарних організацій і не давати Російській Федерації права руйнувати основи, на яких вони мають діяти. Я сподіваюся, що попри всі ті складності, попри той блок, який сьогодні Російська Федерація ставить на питанні звільнення заручників, наші спільні зусилля, світу і України, не будуть марними, і нам вдасться звільнити і Романа, і Володимира Балуха, і всіх інших політв’язнів, заручників і військовополонених Кремля”, - підкреслила Геращенко.

Перший віце-спікер констатувала, що через деструктивну позицію РФ гуманітарний і безпековий аспект у Мінському процесі стоїть на паузі, однак “ми не можемо опускати руки”.

“Очевидно, що і та сама Резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи, яка фіксує статус наших військовополонених моряків як такий, що підпадає під Женевські конвенції, і наші зусилля для того, щоб цього місяця відбулися і спеціальні дебати в ООН, спрямовані на те, щоб питання окупації Донбасу, Криму, порушення гуманітарних прав українців і тема заручників весь час були на порядку денному”, - підкреслила Геращенко.

Вона нагадала, що минулоріч українська сторона 13 разів зверталася до Російської Федерації з пропозицією негайно передати росіян, які засуджені на території України в обмін на політв'язнів Кремля. Також уже цього року Україна в рамках Мінської групи двічі звернулася до представників Росії з відповідним проханням.

Читайте також: Сущенко у листі з в'язниці подякував українцям за підтримку

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, з порушенням міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із Парижа, де працював останні 6 років, з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним. Сущенка етапували в колонію №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-