Рада передала КС законопроект про перейменування Дніпропетровської області

Рада передала КС законопроект про перейменування Дніпропетровської області

Укрінформ
Верховна Рада включила до порядку денного сесії законопроект про зміни до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, а також направила його до Конституційного Суду.

 За проект постанови 9310-1/П "Про включення до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) і про його направлення до Конституційного Суду України" проголосувало 240 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

"Ми проголосували за включення до порядку денного ХХ сесії Верховної Ради 8 скликання законопроекту "Про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області і про його направлення до Конституційного суду, 9310-1, з чим я хочу всіх привітати, колеги", - зазначив Голова ВР Андрій Парубій.

Один з авторів законопроекту, позафракційний народний депутат Андрій Денисенко, презентуючи законопроект, наголосив, що питання перейменування Дніпропетровської області на Січеславську пройшло широке громадське обговорення і має підтримку Громадської ради при Обласній державній адміністрації і Громадської ради при міському голові Дніпра. Денисенко також нагадав, що понад 60 громадських організацій звернулися до кожного з народних депутатів із закликом підтримати законопроект 9310-1.

"Це історичний компроміс. Щоб, з одного боку, сучасна концепція - Дніпро (назва обласного центру - ред.) співіснувала з історичною концепцією, яка нас поєднує з добою Української народної республіки і з добою козаччини. Ні для кого не секрет, що Січеслав - це одна з історичних назв обласного центру, яка завжди друга в рейтингу після Дніпра, підтримується громадськістю, саме так називався тодішній губернський центр у добу Української народної республіки", - наголосив Денисенко.

Також у сесійній залі було продемонстровано відеоролик, на якому відомі українські культурні та громадські діячі підтримали перейменування Дніпропетровської області саме на Січеславську. Зокрема, за це рішення висловилися міністр культури Євген Нищук, міністр інфраструктури Володимир Омелян, третій Президент України Віктор Ющенко, письменники Оксана Забужко, Сергій Жадан, музикант Олег Скрипка, акторка Ірма Вітовська.

Читайте також: Під час голосування за зміни в Конституцію не спрацювала одна картка - Геращенко

Водночас, депутати відхилили президентський законопроект 9310 щодо перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську, віддавши за нього 144 голоси.

Як повідомляв Укрінформ, активісти кількох громадських організацій протягом кількох днів проводили акцію під будівлею Верховної Ради "Січеславська, а не ДНІПРОпетроВСЬКА". Наприкінці листопада минулого року парламентаріям не вдалося включити законопроект про зміну назви Дніпропетровської області на Січеславську до порядку денного сесії ВР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-