Геращенко назвала мирний план від Сайдіка

Геращенко назвала мирний план від Сайдіка "самодіяльністю"

Укрінформ
Спецпредставник голови ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік не має мандата ані від Організації, ані від кран-учасниць "номандського формату" на вироблення так званого мирного плану для України.

Так перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко прокоментувала у Facebook новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який напередодні представив Сайдік в одному з австрійських видань.

“Ми, учасники мінських груп, з подивом прочитали, що представник головуючого в ОБСЄ Мартін Сайдік, замість зосередитися на прямих обов‘язках координатора і докласти максимуму зусиль для конструктивної роботи мінських груп, перестати панічно боятися росіян, сприяти розблокуванню звільнення заручників й реального прогресу в безпекових питаннях, друкує “мирний план для України”, чомусь в австрійському виданні. Це виглядає як певним чином самодіяльність. Адже відповідного мандату ані від ОБСЄ, ані від нормандського формату в представника ОБСЄ в ТКГ немає”, - наголосила перший віце-спікер.

Вона також прокоментувала пропозиції, передбачені “мирним планом” щодо його ратифікації парламентами України й Росії.

“Найбільший нонсенс - спільна ратифікація. Не існує й найближчим часом не може існувати жодного документа, який можуть одночасно ратифікувати ВР і Держдума. Доти, доки російські війська не вийдуть з Криму і Донбасу геть. Та ми й не потребуємо голосувань будь-якого парламенту інших країн будь-яких питань, що стосуються внутрішньої політики, суверенітету України. Тим більше Держдуми країни — агресора”, - заявила Геращенко.

При цьому, заяви про спільне голосування “мирного плану” в парламентах України і РФ вона назвала недипломатичними.

“Це недипломатична заява, яка негативно сприйнята українським парламентом, який є самостійною гілкою влади. Лише суб‘єкти законодавчої ініціативи - Президент України, уряд і депутати - можуть подавати свої законопроекти на голосування. Якщо мова йде про ратифікації, то також їх до ВР подає Президент і уяд, але аж ніяк не анонсують дипломати інших країн”, - пояснила перший заступник Голови ВР.

Геращенко нагадала і про Мінські угоди, які не виконує країна-член ОБСЄ — Росія.

“Існують Мінські угоди. Які брутально порушує одна країна - член ОБСЄ. Це РФ. Саме тому і тільки тому на Донбасі триває війна, робота груп заблокована, переговорний процес деградує. Й ми щиро чекаємо від посла Сайдіка відповідальної заяви про деструктивну позицію РФ як на Донбасі, так і в групах, й активну позицію - на ТКГ. Аби розблокувати процес звільнення заручників. Аби працював "режим тиші”, - підкреслила Геращенко.

Читайте також: Про новий мирний план Сайдіка щодо Донбасу МінТОТ знає лише з преси

Тож, за її словами, Мартіну Сайдіку і іншим координаторам ОБСЄ варто "зосередитися на своїх безпосередніх обов‘язках".

Вона додала, що мирний план в України є, який оприлюднив Петро Порошенко “не в австрійській газеті, а з трибуни ООН”.

“Ми давно виступаємо за введення миротворчої місії ООН на Донбас. Правда, блокує це одна країна - РФ”, - підсумувала Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартін Сайдік заявив у інтерв’ю австрійській газеті Kleine Zeitung про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який має замінити Мінські домовленості і який мають затвердити країни "нормандської четвірки" – Україна, РФ, Франція та Німеччина.

План передбачає окрім спільної місії ООН та ОБСЄ (з військовим та поліцейськими компонентами і міжнародною адміністрацією на ОРДЛО) також організоване Євросоюзом агентство з відбудови Донбасу - на кшталт того, яке раніше ЄС мав на Балканах.

Згідно з цим концептом ООН та ОБСЄ мають діяти не паралельно, а разом під спільним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником: це стосується як військового та поліцейського компонентів з боку ООН, так і спостережної місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-