Суд дав Януковичу 13 років за держзраду

Суд дав Януковичу 13 років за держзраду

Оновлено
Укрінформ
Оболонський райсуд Києва визнав винним екс-президента Віктора Януковича у справі щодо державної зради та засудив його до 13 років позбавлення волі заочно.

Вирок оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим визначити Януковичу Віктору Федоровичу остаточне покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. Януковича Віктора Федоровича визнати невинуватим у пред'явленому обвинуваченні та виправдати за частиною 5 статті 27, частиною 3 статті 110 Кримінального кодексу України в зв'язку з недоведеністю, що в діянні обвинуваченого склад кримінального правопорушення", - зачитав суддя.

Дев'ятко наголосив, що строк відбування покарання рахуватиметься з часу затримання екс-президента.

"Стягнути з Януковича Віктора Федоровича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових еспертиз у сумі 98 561,20 грн. Заходи забезпечення кримінального провадження, арешт на майно, накладені в межах даного кримінального провадження, залишити без зміни", - додав суддя.

Читайте також: Луценко вважає справу про держзраду Януковича однією з найпринциповіших для України

При цьому скарги на бездіяльність слідчого від 4 травня 2017 року та заперечення на ухвали слідчих суддів від 4 травня 2017 року суд залишив без задоволення.

Під час оголошення вироку головуючий зазначив, що, вивчивши всі докази обвинувачення, "суд встановив їх правомірність".

Дев'ятко також звернувся до сторони захисту і зауважив, що Януковичу "не раз надавали можливість виступити у суді на свій захист, однак він цим не скористався".

Під час оголошення тексту вироку судді, зокрема, зачитали свідчення Президента України Петра Порошенка, Голови ВР Андрія Парубія, командувача ВМС України Ігоря Воронченка, глави МВС Авакова, секретаря РНБО Олександра Турчинова, екс-прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, постійного представника України при ООН Володимира Єльченка, голови Меджлісу Рефата Чубарова, екс-голови Ради міністрів АРК Анатолія Могильова та інших.

Загалом оголошення вироку тривало близько 8 годин. Це було 90-те засідання у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича. Оболонський райсуд 4 травня 2017 року розпочав розгляд справи за обвинуваченням Януковича у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Янукович сприяв окупації Криму Росією — суд

Одним із основних доказів у справі є лист Януковича до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська на територію України.

Впродовж судових засідань у цій справі Януковича неодноразово викликали до суду для останнього слова, однак він так і не вийшов на відеоконференцзв'язок.

Тому суд 5 грудня відмовився знову переносити засідання в очікуванні Януковича і пішов у нарадчу кімнату для ухвалення остаточного рішення у справі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-