Парубій закрив засідання Ради

Парубій закрив засідання Ради

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій закрив останнє пленарне засідання дев'ятої сесії Верховної Ради VIII скликання та оголосив про закриття сесії 25 січня.

Про це він сказав на засіданні парламенту у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відповідно до затвердженого нами календарного плану проведення дев'ятої сесії Верховної Ради восьмого скликання, 18 січня передбачено завершення пленарної роботи на дев'ятій сесії ВРУ. Але нагадую всім, що наступного тижня народні депутати працюють із виборцями, а чергова сесія Верховної Ради розпочне свою роботу у вівторок 5 лютого 2019 року о 10:00. Отже, дев'ята сесія Верховної Ради України восьмого скликання завершить свою роботу 25 січня 2019 року, а наше пленарне засідання оголошую закритим", - сказав спікер.

Після цього прозвучав Державний гімн України.

Участь у церемонії закриття сесії беруть також члени уряду.

Підбиваючи підсумки дев'ятої сесії, Парубій акцентував на продуктивності роботи парламенту в передвиборчий рік.

"Я нагадаю, як багато хто скептично ставився до цієї сесії. Переконували, що оскільки ця сесія буде напередодні виборів, то роботи в парламенті не буде. Але завжди, коли ми збиралися й говорили про речі державні, без політики, я наголошував про високий рівень відповідальності всіх народних депутатів незалежно від того, в які фракції вони знаходяться, зробити цю сесію справді історичною", - сказав Голова ВР.

Читайте також: Рада відкрила заключне засідання дев'ятої сесії

За його словами, протягом дев'ятої сесії було ухвалено 140 позитивних рішень, із них - 75 законів у цілому, у першому читанні ухвалено 20 законопроектів і 45 постанов ВРУ.

При цьому Парубій нагадав про головні законопроекти, розглянуті упродовж цього періоду.

"Звичайно, для парламенту країни, яка бореться за незалежність, передусім, це були питання національної безпеки та оборони. 6 грудня 2018 року нами був прийнятий ініційований Президентом закон про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією. Це політичний крок, який підтверджує незворотрість незалежності та суверенності нашої країни і євроатлантичний вибір. Таким чином, український парламент поставив крапку у дискусії про поточний стан українсько-російських відносин", - зазначив Голова ВР.

Водночас він зосередив увагу на тому, що серед пріоритетів роботи на десяту сесію - закріплення в Конституції курсу України на ЄС і НАТО, а також ухвалення закону про мову.

"Щоб не допустити більше надії та мрії когось на реванш, ми підтримали ініціативу Президента закріпити курс на НАТО та ЄС у Конституції України. Двічі ми голосували в залі - 311 народних депутатів проголосували "за", і ми вже отримали позитивне рішення Конституційного Суду. І тепер необхідно 300 голосів, щоб ми змогли втілити в життя і внести в Конституції України цей важливий державницький крок. Я впевнений, це буде одне з тих питань, з якого ми розпочнемо нашу наступну сесію", - уточнив спікер.

Парубій наголосив, що отримання Томосу і створення єдиної помісної Православної церкви України були ключовим рішення влади після здобуття незалежності.

За його словами, питання про автокефалію є також питанням національної безпеки.

"Власне, український парламент розпочав цю ініціативу. Нагадаю, що 16 червня 2016 року ми прийняли постанову про звернення Верховної Ради до Його Всесвятості Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Православній церкві України. Тоді цю постанову підписали більшість голів фракцій українського парламенту, де детально розписали весь той шлях, який Україна і пройшла за тих 2 роки. І я хочу від імені парламенту подякувати Президенту за його потужні включення в цей процес, за те, що ми змогли вийти на кінцеве рішення" , - сказав Голова ВР.

Він також наголосив на важливості прийняття законів щодо перейменування церков, перехід релігійних громад та закон про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська".

"Завдяки наполегливій спільній діяльності українського суспільства, українського духовенства та української влади здійснилась віковічна мрія - мати в Україні незалежну православну церкву. Після здобуття незалежності це найбільш ключове рішення", - підкреслив Парубій.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з календарним планом, десята сесія Верховної Ради України VIII скликання розпочнеться 5 лютого 2019 року, а закінчитися має 19 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-