Росія щороку вивозить з ОРДЛО вугілля на понад $280 мільйонів - Черниш

Росія щороку вивозить з ОРДЛО вугілля на понад $280 мільйонів - Черниш

Укрінформ
Незаконний оборот українського вугілля з території ОРДЛО оцінюється у понад 280 мільйонів доларів США на рік.

Про це в інтерв'ю Укрінфоому заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Вадим Черниш.

"Ми оцінюємо незаконний оборот українського вугілля у більш ніж $280-300 млн в рік. Здебільшого наше вугілля йде в порти в Ростовській області, зокрема і в порт “Азов”, там воно із “сертифікатами”, які начебто підтверджують російське походження сировини, завантажується на судна і відправляється отримувачам в Європі. Купують переважно компанії Туреччини, Молдови, Румунії, Італії та інших країн. Це ті країни, які зазвичай використовували і продовжують використовувати антрацит для власних енергетичних потреб. Адже постачальників цього виду палива, крім України, в світі не так багато - США, Росія та Південна Африка", - зазначив він.

При цьому міністр сказав, що шляхи блокування такого незаконного обігу є, і Україна проводить комплексну роботу в цьому напрямку.

"Ми відштовхуємось від Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності. Український суверенітет визнаний над територією, що зараз окупована, в тому числі і на надра, що за Конституцією належать народу України. І це визнається на міжнародному рівні. В Україні за незаконне розкрадання надр передбачена сувора кримінальна відповідальність. І однозначно, під дію Конвенції підпадають злочини щодо торгівлі природними ресурсами, видобутими на захоплених в результаті збройних конфліктів територіях. Конвенцією передбачено, що за такі злочини мають бути встановлені в інших країнах покарання. Інші країни – це можливі країни, де є споживачі українського вугілля, в тому числі Російська Федерація", - наголосив міністр.

Читайте також: Наєв сказав, за якої умови миротворча місія на Донбасі буде ефективною

Черниш також зауважив, що конвенція передбачає блокування активів порушників, антикорупційні розслідування щодо залучених осіб, конфіскація і блокування активів, притягнення до відповідальності як фізичних, так і юридичних осіб за законодавством тих країн, в яких виявлено злочин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-