Політична ціна утримання військовополонених для Кремля вже занадто висока - Полозов

Політична ціна утримання військовополонених для Кремля вже занадто висока - Полозов

Укрінформ
Адвокат Микола Полозов вважає, що політична ціна утримання в Росії українських моряків зростає, і спроби перешкоджати поширенню інформації про військовополонених не дозволять Кремлю "уникнути політичних витрат".

Про це Полозов написав на своїй сторінці у Facebook.

"Влада РФ чудово розуміє незаконний характер своїх дій щодо військовополонених українських моряків, а також порушень 3-ї Женевської конвенції 1949 року, що досі тривають", - говорить Полозов.

Як вважає адвокат, відмова омбудсмена РФ Тетяни Москалькової від участі у запланованій раніше зустрічі з українським омбудсменом Людмилою Денісовою і, в цілому, спроби ФСБ уникнути поширення інформації про військовополонених не дозволять уникнути політичних наслідків для Кремля.

"Несподівані невідкладні справи омбудсмена Москалькової і позиція СУ ФСБ РФ про проведення суду в закритому режимі - позиція Кремля, який розраховує на те, що перешкоджання поширенню інформації про військовополонених дозволить уникнути подальших політичних витрат у зв'язку із захопленням і незаконним утриманням військовополонених. Не дозволить. Політична ціна утримання військовополонених для Кремля вже занадто висока і зростатиме надалі", - заявив Полозов.

Як повідомляв Укрінформ, Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова розповіла, що Слідче управління ФСБ Росії вимагає провести судове засідання щодо продовження терміну утримання під вартою для затриманих українських моряків у закритому режимі.

Також Денісова розповіла, що омбудсмен РФ Тетяна Москалькова, з якою у Денісової були домовленості про зустріч, повідомила в смс, що змушена виїхати у термінове позапланове відрядження, а потім відлітає до Узбекистану.

Читайте також: Вироки всім українським морякам у РФ планують ухвалити в один день - адвокат

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових корабля, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса у порт Маріуполь, і 24 моряка. Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх полонених моряків, після чого їх перевезли до Москви.

На сьогодні 21 український військовополонений перебуває в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - в ізоляторі "Матроська тиша".

Координатор команди адвокатів Микола Полозов повідомив, що всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

7 січня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти України про порушення прав затриманих українських моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-