Справа Мартиненка: суд почав вивчати швейцарські матеріали

Справа Мартиненка: суд почав вивчати швейцарські матеріали

Укрінформ
Шевченківський райсуд у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка почав досліджувати матеріали, надані слідству швейцарськими правоохоронцями на флеш-накопичувачі.

Про це інформує ГО "Центр протидії корупції".

"Суд у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка розпочав досліджувати зміст скандальної флешки. Секретар судового засідання відкрила її за допомогою спеціального коду, який надала швейцарська сторона. Зміст документів демонструвався на екрані у залі суду", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у суді показали документи з підписами Мартиненка, що свідчить про те, що екс-депутат є власником компанії Bradcrest, на рахунки якої йшли "відкати" за перемоги на тендерах в Україні чеської компанії “Skoda JS”.

У суді продемонстували також власні звіти банків, сформовані на вивченні інформації з комерційних баз даних та інтернету. Внутрішній банківський контроль визначив Мартиненка національним публічним діячем в Україні, через що присвоїв йому індикатор ризику.

Зокрема, банк верифікував Мартиненка та його праву руку Павла Скаленка в якості підписантів. Працівник банку “Хотінгер” Томас Хаслер долучив до “банківської справи” копії паспорту Мартиненка і Скаленка та взяв у них підписи, що відображено в анкетній формі. Прізвище Мартиненка зазначено в усіх документах банку щодо верифікації реального власника.

Згідно з продемонстрованими документами, Павло Скаленко готував десятки листів та платіжних доручень щодо розрахунків компанією Bradcrest в інтересах Мартиненка. Це, в тому числі, купівлі меблів та керамічної плитки, які потім виявили детективи НАБУ під час обшуку в салоні краси його дружини. Офшорка також оплачувала оренду житла доньки Мартиненка та інші особисті витрати родини.

Прокурор САП Олексій Скибенко звернув увагу, що 250 тис. доларів було перераховано компанії, яка на той час належала Віктору Шемчуку — колишньому народному депутату і чинному члену кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Саме Шемчук готував висновок щодо наявність ознак етичного порушення в діях прокурора Андрія Перова через грюк дверима. Рішення КДКП стало основою для відводу Перова зі справи Мартиненка.

Суд частково задовольнив клопотання адвокатів екс-депутата та визнав деякі матеріали зі швейцарської флешки очевидно недопустими доказами. Це означає, що ці матеріали не будуть далі розглядатися. Йдеться про україномовні та російськомовні матеріали зі ЗМІ, які вивчалися банківськими працівниками під час ідентифікації клієнта. Також серед не перекладених документів — внутрішньобанківська переписка.

За словами прокурора САП Олексія Скибенка, ці матеріали не мають визначального значення для справи і не перекладені через відсутність такої потреби у слідства, адже вони не стосуються обвинувального акту. Викинути кілька аркушів зі справи було не можливо.

Наступне судове засідання у справі відбудеться 14 січня о 9 годині.

Читайте також: Суд у справі Мартиненка вивчив докази щодо панамської компанії

Як повідомлялося, Шевченківський райсуд Києва 22 жовтня розпочав розгляд справи щодо екс-депутата Мартиненка. Окрім нього, у справі проходять ще п’ятеро обвинувачених: Володимир Богданець, Олександр Сорокін, Сергій Перелома, Руслан Журило та Валерій Васильков, які є посадовцями "Нафтогазу України", "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії", "СхідГЗК" та "Ядерного палива".

За даними САП, Мартиненку та Василькову інкримінується заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" при укладенні та виконанні контрактів на постачання обладнання для вказаного підприємства від чеської компанії Skoda JS та укладенні й виконанні контракту між Skoda JS і компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму 6 млн 400 тис. 777.

Крім того, Мартиненко, Перелома, Журило, Сорокін та Богданець обвинувачуються у заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" у розмірі $17,28 млн шляхом неправомірного укладення та виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учасникам злочинної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-