Спецдебати Генасамблеї ООН щодо України заплановані на лютий — Єльченко

Спецдебати Генасамблеї ООН щодо України заплановані на лютий — Єльченко

Укрінформ
На кінець лютого 2019 року у Генеральній асамблеї ООН попередньо заплановані спеціальні дебати щодо України, і цей час, що збігається з річницею нападу РФ на Україну, обраний навмисне, аби нагадати про причини російської агресії.

Про це в інтерв’ю кореспондентові Укрінформу розповів постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

“Спеціальні дебати з цього питання (ситуації на тимчасово окупованих територіях України - ред.) попередньо заплановані на кінець лютого наступного року”, - заявив дипломат.

Єльченко додав, що можливість призначення таких дебатів з’явилася завдяки включенню восени 2018 року до порядку денного Генасамблеї на 2019 рік окремого пункту, присвяченого питанню України.

“Кожного разу, коли ми хотіли порушити якесь питання у Генасамблеї, нас питали: “А з якого пункту?” Є і загальні пункти, до яких можна було прив’язатися, - підтримання миру і безпеки, мирне врегулювання конфліктів... Але вони всі такі, необособлені. Нам дуже важливо було мати конкретний пункт, який чітко стосується окупованих територій України - Криму та Донбасу. Тепер він є”, - зазначив дипломат.

Читайте також: Єльченко розповів про три кроки, які прискорять досягнення миру в Україні

Він зауважив, що рішення про включення цього пункту дуже не подобалося російській делегації, яка щосили намагалася його зупинити.

“Це рішення ми провели через так званий генеральний комітет Генасамблеї, який схвалює порядок денний на весь наступний рік. Без спротиву Росії не обійшлося. Було важко. Адже для росіян це додатковий подразник. Їм це дуже не подобалося”, - розповів Єльченко.

Водночас, він уточнив, що поки що невідомо, чи будуть ухвалюватися рішення за результатами дебатів, хоч і не виключає такої можливості.

“Ми поки не думали над якимось проектом рішення. Подивимося. Можливо, спочатку послухаємо, що скажуть у залі Генасамблеї інші делегації, і вже потім будемо виносити якесь рішення у вигляді проекту”, - сказав постпред.

За словами Єльченка, дебати призначені саме на кінець лютого не випадково, адже це слушна нагода нагадати про причини і суть російської агресії, якій у ці дні виповниться 5 років.

“У ці дні саме виповнюється п’ята річниця початку конфлікту. Хороша нагода зробити, у тому числі, екскурс в історію - чому, власне, почалася російська агресія, її причини і наслідки, аналіз подій, які відбулися за ці 5 років”, - зауважив він.

Повне інтерв’ю із Постійним представником України при ООН Володимиром Єльченком буде опубліковане незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-