Геращенко: Вина за зірване визволення заручників повністю — на РФ

Геращенко: Вина за зірване визволення заручників повністю — на РФ

Укрінформ
Українська сторона робила все можливе, щоб 27 грудня 2018 року визволити українських заручників і політв’язнів, однак РФ не дала офіційних відповідей на десятки пропозицій України цього року.

Про це написала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

“Ми робили все можливе, аби 27 грудня 2018 повторити минулорічний успіх і витягти інших. Вина за зірване цьогорічне звільнення - повністю на РФ і їх маріонетках. Які навіть не дали офіційних відповідей на десятки пропозицій України цього року, на наш заклик забрати з українських тюрем засуджених росіян і віддати наших. Ми робили десятки пропозицій за рік. Ми готові були до найширшого компромісу. Ми передавали списки через Мінську групу, омбудсменів, МЗС, Волкера, президента Ердогана, церкву, нормандський формат, політрадників президентів, дипломатів. Президент Порошенко двічі влітку говорив телефоном з Путіним. З одного питання - Сенцов, інші заручники і політв‘язні”, - написала Геращенко.

Вона наголосила, що попри все українська сторона не опускає руки, працюючи над цим питанням.

Читайте також: Геращенко вважає, що воєнний стан спрацював як маркер готовності до відсічі агресору

“Мені сьогодні фізично погано, боляче, що не забрали. Попри весь тиск світу, не забрали Сенцова і Сущенка, попри всі наші зусилля й досі не забрали наших з тюрем окупованого Донецька і Луганська. Але не опускаємо руки. Такий мій принцип. Хоч іноді, особливо після зустрічей з родинами заручників, відчуваєш таке моральне виснаження, що хочеться все кинути...”, - зазначила Ірина Геращенко.

Вона також пригадала минулорічне звільнення 74 українців, які були заручниками на окупованій території.

“Ніколи не забуду нашого голосного “Слава Україні!” в темній, окупованій Горлівці, разом з нашими заручниками, журналістами, Валерією Лутковською (тодішня омбудсмен - ред.) і одним офіцером СБУ Юрієм Кочановим. Навколо шипіли десятки озброєних людей з автоматами, вони були шоковані. Тоді, завдяки зусиллям десятків причетних, нам вдалося звільнити 74 українців”, - написала перший віце-спікер.

Як повідомляв Укрінформ, 19 грудня на засіданні ТКГ у Мінську Росія вкотре відмовилась обмінювати своїх громадян на українських політв'язнів. Україна пропонувала помилувати 66 бойовиків в обмін на 19 українців на окупованих територіях Донецька і Луганська, а також передати РФ 23 росіян, затриманих і засуджених в Україні, в обмін на 23 українців - політв'язнів Кремля.

Нещодавно в одній із колоній помер один росіянин, який був у списку 23 тих, кого Україна вже давно була готова передати РФ. Відповідно тепер Україна пропонує обмін у форматі 22 на 22.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-