Генсек ОБСЄ побоюється ескалації в Україні

Генсек ОБСЄ побоюється ескалації в Україні

Укрінформ
Ситуація на сході України, а також на морі може загостритися в будь-який момент до куди більш небезпечних, ніж сьогодні масштабів, оскільки Росія не має наміру відмовлятися від підтримки сепаратистів і не готова йти на поступки.

Таку думку генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер висловив в інтерв'ю німецькому виданню Neue Osnabrücker Zeitung.

"У мене є побоювання, що може бути ланцюгова реакція. Там, де у них є різні осередки (конфлікту), де тліє полум'я, ситуація навмисно або ненавмисно загострюється. Окремі осередки можуть викликати величезну пожежу. Слід виходити з того, що, якщо бунтівні республіки опиняться під військовим тиском, вони знову будуть отримувати підтримку з боку Росії", - заявив Гремінгер.

Серед таких "гарячих моментів" він назвав невирішені проблеми окупованого Криму, незаконні вибори у двох "республіках" і ситуацію уздовж лінії зіткнення на Донбасі, також згадав законодавство про мову й освіту, прагнення до незалежності української православної церкви. За його словами, знову і знову відбуваються провокації з обох сторін.

Нещодавні події в Азовському морі і Керченській протоці, на думку генсека ОБСЄ, вписуються у цю більш широку картину українсько-російських відносин. Жестом доброї волі могло б стати звільнення Росією 24 українських моряків і повернення 3 захоплених суден, зазначив Гремінгер. Однак він не бачить наявності політичної волі до примирення. Це стосується як переговорів у Мінську, так і в "нормандській четвірці", зокрема, як показала зустріч ОБСЄ в Мілані, "Лавров має абсолютно чіткі інструкції не йти на жодні поступки".

Роль своєї організації та її наглядової місії Гремінгер оцінює позитивно. "Ми добре справляємося з конфліктом на сході України, стежачи за тим, щоб він не загострився", - заявив він.

Читайте також: Росії потрібен привід для агресії, і не можна його давати - Волкер

Ситуація з безпекою у Європі загалом, додав дипломат, викликає занепокоєння через поляризовану обстановку, непередбачуваність акторів, якої не було десятиліттями, абсолютною недовірою між ключовими гравцями євроатлантичної безпеки - Росією і США, а також іншими західними державами. Локальні конфлікти можуть вийти з-під контролю. Конфлікт в і навколо України – лише один із факторів. А центральною проблемою з безпекою на континенті є, на переконання Гремінгера, все більш глибокий розрив між Росією і Заходом.

Фото: OSCE/Isabella Zaratsyan

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-