Польський експерт назвав можливі причини відкликання з України посла Пєкла

Польський експерт назвав можливі причини відкликання з України посла Пєкла

Ексклюзив
Укрінформ
Причинами передчасного відкликання до Варшави чинного посла Польщі в Україні Яна Пєкла можуть бути бажання польської влади мати в Києві дипломата з більшою політичною вагою, а також незадоволення діями дипломата в Києві.

Призначення нового посла не означатиме якихось різких змін в польсько-українських відносинах, висловив думку в коментарі Укрінформу польський експерт, викладач Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджей Шептицький.

"Думаю, що в основних питаннях політика Польщі щодо України не зміниться, оскільки вона формується у країні, яка висилає дипломата, а не в посольстві", - заявив Шептицький.

Він додав, що сама зміна на цій посаді без якихось чітких сигналів з країни, яка відкликає дипломата, наприклад після зміни уряду в результаті виборів, "не мусить означати зміни політики".

Водночас, важливим він назвав питання: чому міняють посла Пєкло? На думку експерта, можливими є дві відповіді на це питання, які взаємно себе не виключають.

По-перше, Варшава може хотіти направити до Києва іншу особу, яка має "більшу політичну вагу" у польській владній команді. Як зауважив Шептицький, саме таку позицію з приводу зміни посла в Україні озвучив у польських ЗМІ міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський.

"Твердження (Щерського – ред.), що Польща хоче направити до Києва особу з більшим політичним значенням і впливом на польську політику у цій ситуації не є абсурдним чи неправдоподібним", - підкреслив експерт.

Він звернув увагу, що дійсно спостерігається певна нерівновага на посаді послів в Україні та Польщі. Зокрема, в Польщі послом України є Андрій Дещиця, який деякий час був главою Міністерства закордонних справ України і має певний вплив на українську політику, а в Україні послом є Пєкло, який, фактично, не має дипломатичного й урядового досвіду.

По-друге, як підкреслив експерт, іншою причиною відкликання Пєкло може бути незадоволення у Варшаві його діяльністю на посаді посла в Україні.

"Для нинішнього польського уряду він, можливо, занадто слабо відстоював позицію Польщі в деяких справах, особливо в суперечливих історичних питаннях", - зауважив Шептицький. Він додав, що від наступного посла польський уряд може очікувати більш рішучого відстоювання позиції Варшави у складних питаннях.

Водночас, Шептицький підкреслив, що особисто дуже високо оцінює дії Пєкло на посаді посла, який тривалий час був задіяний в польсько-українські відносини і зближення обох країн.

Читайте також: Польща відкликає свого посла з України

Експерт зазначив, що польська влада не має багато настільки компетентних як Пєкло людей, які добре знають Україну, і могли б фахово замінити чинного посла. Кандидатом на заміну Пєкло він назвав чинного заступника глави Міністерства закордонних справ Польщі Бартоша Ціхоцького, який у польському зовнішньополітичному відомстві зараз опікується питаннями східної політики та політики безпеки. На думку експерта, призначення Ціхоцького "матиме певний сенс", бо з нинішньої владної команди він є однією з найбільш відповідних осіб на цю посаду.

Як повідомлялося, президент Польщі своєю постановою від 19 грудня відкликав Пєкло з посади посла Польщі в Україні. Свої обов’язки чинний посол перестане виконувати 31 січня.

Пєкло був призначений на посаду посла в Україні у жовтні 2016 року. До того часу він тривалий час був журналістом, а перед призначення на посаду посла - виконавчим директором фонду польсько-української співпраці ПАУСІ у Варшаві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-