Митрополит Епіфаній: Не може бути й мови про нашу залежність від Константинополя

Митрополит Епіфаній: Не може бути й мови про нашу залежність від Константинополя

Укрінформ
Після отримання Томосу про автокефалію Православна церква України буде самокерованою і не залежатиме від Константинополя

Про це сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній, виступаючи на програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми чуємо, що це не буде повноцінною автокефалією, що ця церква буде в підпорядкуванні Константинополя, але це неправда. Бо, як ви чули, після обрання нового предстоятеля, його ім'я, тобто, моє ім'я, вже було у диптиху проголошено на Фанарі. Це означає, що ми посідаємо почесне, хоча останнє, п'ятнадцяте місце у диптиху, а це означає, що ми будемо незалежною повноцінною автокефальною церквою. Якщо говорити, що ми будемо в складі Константинополя, то це неправда. Константинополь, як мати-церква сприяє і допомагає нам, Українській церкві, щоб ми об'єдналися, щоб ми створили структуру цієї церкви, а в подальшому після вручення Томосу ми будемо самокерованою, ми будемо керуватись тут, в Києві, і, відповідно, приймати ті рішення, які будуть корисні для цієї церкви. Тому зараз не можна вести і мови про те, що ми будемо залежні від Константинополя" – наголосив митрополит Епіфаній.

Читайте також: Політв'язень Кремля Балух вітає українців зі створенням помісної церкви

Він підкреслив, що із вдячності за допомогу в набутті автокефалії Православна церква України буде духовно підтримувати стосунки з матір'ю-церквою та Вселенським патріархом.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили Єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут ітаобрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-