Об’єднавчий собор засвідчив релігійну незалежність Києва від РФ – австрійський експерт

Об’єднавчий собор засвідчив релігійну незалежність Києва від РФ – австрійський експерт

Укрінформ
Об’єднавчий собор помісної Української православної церкви, що відбувся у Києві 15 грудня, засвідчив, що Україна незалежна від Москви як у політичному, так і релігійному плані.

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив генеральний секретар громадсько-політичної організації "Пан'Європейського руху Австрії" ("Пан'Європа-Австрія") Райнгард Клучек.

"Я поважаю це рішення і воно доводить, що Україна не керується Москвою, ні в політиці, ні в релігії", -  прокоментував Клучек Об’єднавчий собор УПЦ у Києві.

Водночас, на його думку, не варто розглядати автокефалію Української православної церкви як якусь геополітичну чи політичну поразку Росії, як про це говорять деякі експерти: "Релігія не повинна використовуватися для здійснення політичного контролю, і це не повинне бути питання національності".  

Генсек "Пан'Європа-Австрія" також підкреслив, що незалежність Православної церкви України є важливим кроком зі зміцнення її незалежності, однак потрібно уникати перетворення церкви на політичний інструмент, як це можна спостерігати у Росії.

"Незалежність Української церкви є важливою та позитивною річчю для України, адже Російська православна церква завжди була занадто близькою до політичної керівництва Росії і, таким чином, була політичним інструментом, в у тому числі, для політичних цілей Москви з утримування України під контролем. І тому автокефалія Української православної церкви є важливим кроком для незалежності України, але УПЦ не повинна стати політичним інструментом в руках держави", - наголосив він.

Читайте також: Порошенко запевняє, що Ердоган не втручався у процес надання Томоса

Як повідомлялося, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об’єднавчий собор зі створення Єдиної Української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія. Саме йому мають дати Томос про автокефалію Православної церкви України - відповідне рішення 11 жовтня ухвалив синод Вселенського патріархату. Передача Томоса відбудеться 6 січня у Стамбулі після спільної літургії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-