Європаламент оцінив, як Україна виконує Угоду про асоціацію з ЄС

Європаламент оцінив, як Україна виконує Угоду про асоціацію з ЄС

Резолюція
Укрінформ
Європарламент позитивно оцінив прогрес визначених в Угоді про асоціацію Україна-ЄС реформ в умовах російської агресії, водночас, вказавши на сфери, де необхідно посилити зусилля.

Про це йдеться в ухваленій у середу у Страсбурзі резолюції ЄП про стан імплементації Угоди про асоціацію з Україною.

Резолюцію підтримали 433 депутати, 105 проголосувало «проти» та 30 – утрималися.

«Україна заслуговує на особливу похвалу за реформи у сферах енергетики, охорони здоров'я, пенсійної сфери, державного управління, децентралізації, державних закупівель, оборони та безпеки, у банківському секторі, а також щодо забезпечення макрофінансової стабілізації», - йдеться у резолюції.

Водночас, зазначено у документі, ці реформи супроводжуються значним підвищенням цін, урізанням соціальних допомог та погіршенням доступу до систем соціального захисту.

«Європарламент наголошує, що Угода про асоціацію не є кінцевою метою у відносинах Україна-ЄС, та вітає європейські прагнення України; підтримує розвиток нових форм поглибленого співробітництва з ЄС, зокрема, таких, як поступове наближення України до митного союзу, енергетичного союзу, та єдиного цифрового ринку», - зазначено у документі.

Європарламентарії також висловили глибоке занепокоєння кількістю, що зростає, протиправно ув'язнених українських громадян на тимчасово окупованих територіях та вимагають від РФ негайного звільнення лауреата премії ім. Сахарова Олега Сенцова та усіх інших протиправно ув'язнених українських громадян.

Читайте також: Дебати в Європарламенті: Ми маємо похвалити Україну за реформи

ЄП привітав економічну стабілізацію в Україні та прогрес в імплементації поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі; закликав Єврокомісію продовжити підтримку держави.

«Європарламент вітає вжиті кроки з модернізації армії України, а також військово-морських сил на Чорному і Азовському морях, як міцну гарантію стабільності і територіальної цілісності України», - також йдеться у резолюції.

Окрім цього, європарламентарії окремо підкреслили важливість боротьби з російськими фейковими новинами та пропагандою, включаючи очікувані втручання у вибори в Україні та по всьому Євросоюзу.

Водночас, серед основних проблемних питань у резолюції виокремили недостатню боротьбу з корупцією та незначні зусилля із деолігархізації та у сфері приватизації.

«Спадок минулого, правова невизначеність, значна кількість суперечливих законів, супротив з боку олігархів та інші майнові інтереси, корупція, непотизм, слабкість державних інституцій, а також недостатність чітких процесів та координаційних інституцій в імплементації Угоди про асоціацію перешкоджають інституційним реформам в Україні», - визначаються у резолюції проблемні питання.

Закликаючи українське керівництво розв'язати зазначені проблеми відповідно до Угоди про асоціацію та двосторонні зобов’язання, документ також відзначає позицію ЄП щодо імплементації реформ в Україні. Зокрема, європарламентарії вкотре закликають українське керівництво скасувати електронні декларації майнового стану для активістів неурядових організацій; забезпечити повну незалежність генерального прокурора; швидко створити Вищий антикорупційний суд та забезпечити його ефективну діяльність.

У резолюції депутати також виступили з ініціативою накласти санкції на Росію за блокування судноплавства в Азовському морі та через Керченську протоку, закликаючи країни-члени Євросоюзу закрити свої порти для російських суден.

«Європарламент закликає країни-члени закрити доступ до портів ЄС для російських суден, які прибувають з Азовського моря, доки Росія не відновить вільну навігацію через Керченську протоку та в Азовському морі», - йдеться у затвердженій поправці, яку внесла найбільша політична група ЄП Європейської народної партії, а також доповідач по Україні депутат Міхаель Галер.

Європарламентарії також засудили навмисний акт агресії Росії проти України, здійснений 25 листопада у Керченській протоці, та вимагають негайного і безумовного звільнення українських кораблів та моряків, які повинні мати статус військовополонених.

Документ також містить заклик до ОБСЄ розширити мандат Спеціальної моніторингової місії в України на регіон Азовського моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-