БПП хоче збільшити строк подачі заяви про перегляд рішень ЄСПЛ

БПП хоче збільшити строк подачі заяви про перегляд рішень ЄСПЛ

Укрінформ
Фракція “Блок Петра Порошенка” пропонує Верховній Раді збільшити з 10 до 15 років строк подачі заяви про перегляд рішення ЄСПЛ щодо України.

Ініціатором відповідного законопроекту №9396 виступила представник Президента в парламенті Ірина Луценко, повідомляє прес-служба БПП.

На сайті Верховної Ради текст законопроекту поки не оприлюднений.

"Пропонується збільшити із десяти до п’ятнадцяти років строк подачі заяви про перегляд судового рішення, у зв’язку із встановленням міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні даної справи судом", – наголосила Луценко.

Зараз процесуальне законодавство України передбачає, що заява про перегляд судового рішення може бути подана не пізніше десяти років з дня набрання таким судовим рішенням законної сили, пояснює депутат.

"Як свідчить практика, розгляд справ Європейським судом з прав людини триває роками і, відтак, окремі рішення вказаного Суду можуть ухвалюватися після завершення десятирічного строку, передбаченого процесуальним законодавством України. Зокрема, за останні п’ять років близько 25% справ некримінального характеру, які не відносяться до справ усталеної практики, розглядалися Європейським судом з прав людини більше десяти років. Так, існує чимало справ, розгляд яких триває 13, а то й 14 років. За таких обставин, у випадку встановлення Європейським судом з прав людини порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом, громадяни України будуть позбавлені права на відновлення їх порушених прав і свобод у зв’язку із пропущенням строку подачі заяви про перегляд судових рішень за відповідною виключною обставиною", – зазначила Луценко.

Читайте також: У парламенті Канади пройшли слухання стосовно України

Вона також зазначає, що законопроект розроблено, щоб забезпечити дотримання передбаченого у статті 8 Конституції України принципу верховенства права шляхом надання громадянам можливості своєчасно подавати заяви про перегляд судових рішень за виключними обставинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-