Україна скликає підписантів Будапештського меморандуму

Україна скликає підписантів Будапештського меморандуму

Керченська криза
Укрінформ
Україна звернулась до країн-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою проведення термінових консультацій.

Про це йдеться у відповідній заяві МЗС України.

"Агресія РФ та порушення умов відмови України від ядерної зброї підриває міжнародний режим нерозповсюдження і визначатиме майбутнє відносин з країнами, які можуть обрати шлях розробки цього типу озброєння. 27 листопада 2018 року Міністерство закордонних справ України, на підставі пункту 6 Меморандуму, звернулося до країн-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою проведення термінових консультацій з метою забезпечення повного дотримання зобов’язань та негайного припинення агресії РФ проти України",  - йдеться у заяві.

В  МЗС зазначили, що Україна розглядає Будапештський меморандум "як важливий міжнародний інструмент забезпечення безпеки України і вимагає від Росії повною мірою дотримуватися взятих зобов’язань".

"24 роки тому Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, що були закріплені Великою Британією, Сполученими Штатами Америки та Російською Федерацією у Будапештському Меморандумі  у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Зокрема, ці держави зобов’язалися утримуватися від загрози силою чи використання сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності України", - наголосили у міністерстві.

В українському МЗС також нагадали, що держави-гаранти надали зобов’язання, що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України.

Читайте також: Порошенко закликав збільшити присутність НАТО в Чорному й Азовському морях

Як повідомляв Укрінформ, 2 грудня Президент Порошенко заявив, що президент РФ Путін проігнорував його запит на телефонну розмову щодо нападу на українські кораблі в Азовському морі. 

Прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли й захопили три українські кораблі у Керченській протоці, а також 24 моряків.

26 листопада Верховна Рада України ухвалила Закон "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у десяти областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-