Маємо всі передумови для спокійного проведення виборів у ОТГ - Порошенко

Маємо всі передумови для спокійного проведення виборів у ОТГ - Порошенко

Укрінформ
Президент Петро Порошенко переконаний, що попри запровадження в низці областей воєнного стану є всі умови як для проведення виборів у ОТГ, так і для підготовки до офіційного старту президентських виборів.

Про це він написав у Twitter.

“Маємо всі передумови для спокійного проведення виборів у ОТГ, так само як для підготовки до офіційного старту президентських виборів”, - зазначив Президент.

Раніше під час виступу на Форумі місцевого самоврядування Глава держави нагадав, що нещодавно вніс до парламенту проект закону “Про внесення зміни до статті 28 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” щодо забезпечення проведення місцевих виборів, призначених на неділю, 23 грудня 2018 року”. За його словами, у документі йдеться про те, щоб “зробити виняток і провести голосування в низці новоутворених ОТГ”.

Водночас Порошенко підкреслив, що проводити вибори в громадах можна буде після “ретельного опрацювання” цього питання з ЦВК, юридичними службами й міжнародними партнерами. 

У цьому контексті Президент наголосив, що ключова позиція — вибори мають вільними і мають викликали довіру в людей.

У свою чергу Голова Верховної Ради Андрій Парубій на форумі заявив, що вибори в ОТГ в 10 областях, де введено воєнний стан, не зможуть відбути у попередньо встановлені терміни. Водночас спікер зауважив, що в найближчий період буде розпочато процес підготовки нових виборів у громадах.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 23 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Читайте також: Порошенко: В Україні вже 874 тергромади, місцеві бюджети зросли у 3,4 раза

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

29 листопада Центральна виборча комісія ухвалила постанову, в якій звернула увагу суб'єктів та інших учасників виборчого процесу місцевих виборів на необхідність дотримання закону про правовий режим воєнного стану щодо заборони проведення виборів у 10 областях, де було запроваджено воєнний стан. Згідно з цією постановою, питання призначення місцевих виборів у цих 10 областях вирішуватиметься суб'єктами їх призначення у законодавчо визначеному порядку після припинення чи скасування воєнного стану. Як уточнила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, йдеться про заборону 45 перших і 7 додаткових виборів в новостворених ОТГ, призначених на 23 грудня, а також про 9 проміжних місцевих виборів, які мали відбутися 9 і 16 грудня.

Відомо, що ЦВК призначила перші місцеві вибори в 125 об'єднаних територіальних громадах на 23 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-