Парубій повідомив, що вибори в ОТГ в 10 областях не зможуть провести вчасно

Парубій повідомив, що вибори в ОТГ в 10 областях не зможуть провести вчасно

Воєнний стан
Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що вибори в об'єднаних територіальних громадах в десяти областях, де введено воєнний стан, не зможуть відбутися у попередньо встановлені терміни.

Про це Парубій заявив на Форумі місцевого самоврядування у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Я вважаю великим успіхом Верховної Ради України, що ми змогли прийняти бюджет задовго до нового року, не під ялинку, як у попередні роки. І, власне, в тому бюджеті захищена позиція фінансування місцевих громад. І коли стояло питання про введення воєнного стану, в нас відбулася дискусія з приводу того, як проводити вибори в тих десяти областях, де введений воєнний стан. Ми усі спільно маємо одну позицію, що було би правильним, якби вибори пройшли  незалежно від введення воєнного стану. Але хотів би повідомити і учасникам Форуму, і шановному пану Президенту: ми провели консультації з Центральною виборчою комісією, з комітетом Верховної Ради України, юридичним відділом ВР і дійшли до спільного розуміння, що, на жаль, на сьогодні, це неможливо вже зробити, бо процес проведення виборів вже був перерваний і, фактично, він вже не може повернутися в ту саму точку. Він має починатися спочатку", - повідомив спікер.

Парубій наголосив, що в найближчий період буде розпочатий процес підготовки нових виборів громад.

"Я думаю, що не буде будь-яких труднощів і проблем... Після завершення воєнного стану буде розпочатий процес, і в найближчий період, наголошую, в найближчий період, вибори у громади в тих десяти областях, де був оголошений воєнний стан, будуть оголошені і проведені у відкритий демократичний спосіб, щоб ми не поставили під будь-який сумнів юридичні підстави і право вибору, і право конкуренції під час проведення цих виборів. Це стратегічне завдання держави, це стратегічне завдання української влади", - наголосив Парубій.

Читайте також: Гройсман пропонує виправити закони про місцеві вибори до 2020 року

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія призначила перші місцеві вибори в 125 об'єднаних територіальних громадах на 23 грудня. До складу цих 125 ОТГ увійшли 534 місцеві ради: міських - 15, селищних - 27 та сільських - 492. Зокрема, у Вінницькій області такі вибори відбудуться у 3 об'єднаних територіальних громадах, у Волинській - в 9 ОТГ, у Дніпропетровській - в 1 ОТГ, у Донецькій - в 1 ОТГ, у Житомирській - в 7 ОТГ, у Запорізькій - у 8 ОТГ, в Івано-Франківській - в 4 ОТГ, у Київській - в 4 ОТГ, у Кіровоградській - в 4 ОТГ, у Луганській - у 8 ОТГ, у Львівській - в 5 ОТГ, у Миколаївській - в 12 ОТГ, в Одеській - в 3 ОТГ, у Полтавській - в 3 ОТГ, у Рівненській - в 3 ОТГ, у Сумській - в 4 ОТГ, у Тернопільській - в 5 ОТГ, у Херсонській - в 2 ОТГ, у Хмельницькій - в 3 ОТГ, у Черкаській - в 27 ОТГ, у Чернівецькій - в 4 ОТГ, у Чернігівській області - в 5 ОТГ.

Прикордонні кораблі ФСБ Росії 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-