Парубій розраховує, що Рада призначить вибори в областях, де діє воєнний стан

Парубій розраховує, що Рада призначить вибори в областях, де діє воєнний стан

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій розраховує, що парламент зможе цього тижня ухвалити в цілому президентський законопроект, що врегульовує проведення перших місцевих виборів в об'єднаних тергромадах тих областей, де запроваджено воєнний стан.

Про це спікер заявив під час засідання Погоджувальної ради в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я провів консультації з Президентом, головою Центральної виборчої комісії, а також у четвер на Погоджувальній раді я проговорив з усіма представниками фракцій і попросив їх визначитися щодо цього. Але моє особисте переконання: парламент має розв'язати цю проблему і призначити вибори в громадах в областях, де діє воєнний стан. Під час консультацій було узгоджено, що Президент України сьогодні внесе відповідний законопроект, який врегульовує цю юридичну обставину. І я дуже розраховую і сподіваюсь, що цього тижня ми зможемо невідкладно цей законопроект розглянути. І у мене буде прохання до всіх фракцій, щоб змогли всі поправки, до яких виникають застереження, внести під час розгляну законопроекту в комітеті, щоб у четвер, а якщо комітет збереться швидше, то й у вівторок ми змогли ухвалити закон за основу та в цілому»,- зазначив Парубій.

Читайте також: Втручання Росії у вибори буде суттєвішим, ніж будь-коли — ПА НАТО

При цьому він уточнив, що врегулювати це питання необхідно, оскільки згідно зі статтею 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», забороняється проводити будь-які вибори, у тому числі й місцеві вибори в ОТГ, відтак майже в 40 новостворених ОТГ проведення перших і додаткових виборів під загрозою зриву.

«Як у 2014 році під час воєнної агресії ми змогли провести і президентські, і парламентські вибори, і продемонструвати всьому світу, що навіть у час найбільших викликів ми не зупиняємо демократичних процесів у країні, так і зараз, я переконаний, ми повинні юридично впорядкувати можливість проведення виборів в областях і проміжних місцевих виборів», - додав голова ВР.

Як повідомлялося, 26 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у десяти областях.

29 листопада Центральна виборча комісія ухвалила постанову, в якій звернула увагу суб'єктів та інших учасників виборчого процесу місцевих виборів на необхідність дотримання закону про правовий режим воєнного стану щодо заборони проведення виборів у 10 областях, де було запроваджено воєнний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-