Президент пояснив, чому скоротив термін дії воєнного стану до 30 днів

Президент пояснив, чому скоротив термін дії воєнного стану до 30 днів

Укрінформ
Термін дії воєнного стану був змінений одразу після початку в Раді дискусії про права виборців.

Про це заявив в інтерв'ю українським телеканалам Президент України Петро Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, проект указу Президента про воєнний стан був затверджений РНБО без змін, на підставі пропозицій військових, які враховували необхідні заходи щодо забезпечення негайної оборони країни. Втім, враховуючи дискусію у Верховній Раді щодо порушення виборчих прав громадян, термін дії воєнного стану було змінено одразу.

"Як тільки ми почули дискусію, що можливо, проект запропонований військовими, може порушити виборчі права громадян, я негайно підготував проект змін, обмеживши термін дії воєнного стану до 30 днів, для того щоб не збивався графік виборів. Всі бачили цю мою пропозицію, вона була в тексті мого виступу. Але відбулися дивні речі, замість того, щоб послухати Президента, обговорити і в 16.20-16.30 проголосувати... Замість того щоб турбуватися про оборону держави почалися передвиборчий фарс і хаос. Я уявляю собі, якби була агресія, і ми прийшли в Раду, і наші танкісти сиділи б перед наданням можливостей, які дає воєнний стан, сиділи б і чекали, поки відбувалися б дискусії такого гатунку. Звичайно, що я поїхав з Ради, виступив зі зверненням, сказав що це моя принципова позиція - захист прав громадян, в тому числі і виборчих", - розповів Порошенко.

Він зауважив, що серед критиків рішення про введення воєнного стану одразу знайшлися 276 голосів "за", як тільки було поставлено питання відповідальності.

Читайте також: Воєнний стан закінчується 26 грудня і не буде продовжений без рішення ВР - Президент

Відповідаючи на запитання щодо підтримки рішення про введення воєнного стану західними партнерами України, Президент відзначив, що є розуміння рішення, яке було прийнято РНБО.

"Ми бачимо абсолютну підтримку і розуміння рішень, які були прийняті Воєнним кабінетом, Радою національної безпеки та оборони, Президентом і вчора Верховною Радою. Я окремо наголошую,що вчора коли приймалося це рішення, ми твердо стояли на позиції захисту конституційних прав та свобод громадян, включаючи виборчі права", - сказав Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-