Український посол у Європарламенті пояснив, навіщо Україна запровадила воєнний стан

Український посол у Європарламенті пояснив, навіщо Україна запровадила воєнний стан

Укрінформ
Події в Азовському морі є продовження агресивної політики Росії, яка не хоче визнати демократичний вибір народу України, продемонстрований під час Євромайдану.

На цьому наголосив посол України в Бельгії під час виступу на Комітеті асоціації ЄС-Україна в Європейському парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Події в Азовському морі – це продовження політики нашого сусіда, який не хоче визнати демократичний вибір народу України, що був продемонстрований під час Євромайдану. Три наші кораблі йшли у Маріуполь відповідно до всіх норм міжнародного законодавства і Морської конвенції. Дії проти них – це чіткий та конкретний акт агресії. Три кораблі перебувають у Керчі, 6 моряків поранені, 23 – захоплені Росією. Після цих подій Рада безпеки звернулася до парламенту з проханням оголосити воєнний стан», - сказав український дипломат.

Читайте також: Росія додала до конфлікту в Україні новий вимір — заступник постпреда Польщі в ООН

Він окремо наголосив на тому, що всі політичні спекуляції навколо запровадження в Україні воєнного стану для того, щоб пригальмувати або згорнути демократичні процеси, є безпідставними та провокативними.

«Дуже багато спекуляцій з’явилося навколо цього питання. Дозвольте відповісти по пунктах. По-перше, воєнний стан став відповіддю на російську агресію. Друге – він оголошений відповідно до Конституції. Третє. Закон чітко визначає території, де він діятиме - там, де є загроза російської агресії. Четверте. Воєнний стан не зачіпає виборчий процес. Вибори відбудуться вчасно, у березні. Всі державні установи, банківська система, демократичні інституції працюватимуть у звичайному режимі», - зауважив Точицький.

Читайте також: Засідання РБ ООН: План Кремля пограти в "жертву" провалився

Він підкреслив, що Україна залишається вірною всім взятим на себе міжнародним зобов’язанням.

«Ми не оголошували війни і не вдавалися будь-яких наступальних операцій. Наше завдання – захистити Україну, підвищити її спроможність захищатися» – сказав посол України.

Як повідомляв Укрінформ, 26 листопада Рада Безпеки ООН провела термінове засідання щодо ситуації Україні, пов'язане з останнім розвитком подій у Чорному та Азовському морях.

Читайте також: Україна показала в ОБСЄ відео, як корабель РФ таранив український буксир

Прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії обстріляли та захопили у Керченській протоці три українські кораблі: малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу". На захоплених кораблях перебували 23 моряки, шістьох із них поранено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-