Україна показала в ОБСЄ відео, як корабель РФ таранив український буксир

Україна показала в ОБСЄ відео, як корабель РФ таранив український буксир

Укрінформ
Під час спецзасідання в ОБСЄ українська делегація продемонструвала країнам-членам відео провокації-тарана російським прикордонним кораблем "Дон" українського рейдового буксира "Яни Капу" біля Керченської протоки.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив в ексклюзивному коментарі Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

"Під час засідання ми, зокрема, продемонстрували відео однієї з атак російських військових на корабель українських ВМС, рейдовий буксир "Яни Капу", - зазначив він.

Ігор Прокопчук наголосив, що ця атака російських військових була неспровокованою, а українські кораблі здійснювали похід відповідно до свободи судноплавства та згідно з усіма нормами двосторонніх і міжнародних угод та правил мореплавства.

В подальшому, вже після тарану, українські кораблі переконавшись у неспроможності пройти через заблоковану Керченську протоку, направилися назад в напрямку Одеси. Однак на зворотному курсі їх почали переслідувати російські кораблі, які відкрили вогонь та висадили спецпризначенців для захоплення кораблів ВМС України, що відбулося вже поза 12 мильною зоною. В результаті шестеро українських моряків було поранено, двоє з яких серйозно, один в критичному стані.

Читайте також: Російська ескалація у Керченській протоці: хронологія

Під час засідання Постійної ради ОБСЄ український дипломат також підкреслив, що Україна розглядає російські дії проти українських ВМС 25 листопада як акт збройної агресії.

"Вчорашні агресивні дії Росії є брутальним порушенням положень Статуту ООН, Гельсинського заключного акту, конвенції ООН з морського права та ряду інших багатосторонніх та двосторонніх угод. Цей останній акт агресії Росії ставить під ризик весь процес мирного політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського конфлікту", - наголосив він.

Дипломат також підкреслив, що Україна залишається відданою саме політико-дипломатичному врегулюванню українсько-російського конфлікту, який передбачає повне виконання Мінських угод та деокупацію Криму. Водночас, він нагадав країні-агресору на невід’ємне право на самооборону, як це передбачається у Статуті ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-