Помпео назвав агресію росіян у Чорному морі

Помпео назвав агресію росіян у Чорному морі "небезпечною ескалацією"

Укрінформ
Офіційний Вашингтон висловив глибоке занепокоєння у зв'язку з конфліктом у Чорному морі, назвавши його "небезпечною ескалацією" та закликавши РФ звільнити українських моряків і судна.

Про це йдеться в офіційній заяві держсекретаря США Майка Помпео, поширеній у понеділок, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати висловлюють глибоке занепокоєння з приводу інциденту в Чорному морі, що стався 25 листопада, коли українські кораблі намагалися пройти через Керченську протоку. Повідомлення про те, що російські кораблі вдалися до тарану й відкрили вогонь по українським суднам, поранивши членів українських екіпажів, до того як захопили три судна, є небезпечною ескалацією та порушенням міжнародного права", - наголошується в документі.

При цьому підкреслюється, що "Сполучені Штати засуджують ці агресивні дії російської сторони".

Читайте також: Трамп прокоментував конфлікт у Керченській протоці

У Вашингтоні закликали РФ "повернути Україні її судна та затриманих членів екіпажу, а також поважати суверенітет і територіальну цілісність України". Водночас, США закликали обидві сторони зберігати стриманість та виконувати свої міжнародні зобов'язання. "Ми закликаємо президентів Порошенка й Путіна взяти безпосередню участь у розв'язанні цієї ситуації. У цьому зв'язку ми вкотре підтверджуємо нашу підтримку формату Нормандської четвірки", - зауважується в заяві.

"Сполучені Штати підтримують суверенітет і територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на територіальні води, а також право її суден на перетин міжнародних вод. Як зазначено в нашій Кримській декларації, Сполучені Штати не визнають спроби Росії приєднати Крим", - зазначається в заяві глави Державного департаменту США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-