Солідарна реакція світу дозволить запобігти повномасштабній війні – посол України

Солідарна реакція світу дозволить запобігти повномасштабній війні – посол України

Укрінформ
Ситуація в Керченській протоці є прямою агресією проти України з боку Росії та може мати вкрай серйозні наслідки для всього регіону, її розвиток значною мірою залежить від реакції міжнародної спільноти.

Про це Надзвичайний і Повноважний посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга заявив у виступі перед учасниками українсько-турецької конференції "Карта стратегічних напрямків у стосунках України та Туреччини", яка проходить сьогодні в Анкарі.

"На сьогодні ЗС України приведені у стан повної бойової готовності, але хочу наголосити, що оголошення військового стану Україною не означає оголошення війни Росії. Це дуже важливо розуміти. Ще раз хотів би наголосити, що обмежитися висловленням занепокоєнь – цього на сьогодні замало. Ми твердо переконані, що власне тверда реакція міжнародної спільноти є запорукою того, що ми уникнемо розвитку повномасштабної війни", - заявив Сибіга.

Дипломат акцентував увагу на тому, що нині важливий момент, аби не допустити повторення подій 2014 року в Криму, подій 2008 року в Грузії, коли реакції світової спільноти була "млявою".

"Дуже важливою є солідарність та спільні зусилля, щоб цього разу не дійшло до великої трагедії в регіоні, - вона зачепить усіх. Ситуація насправді дуже серйозна", - сказав дипломат.

Він наголосив на тому, що дії РФ є прямою та відкритою агресією проти України.

"По-перше, це акт прямої агресії проти суверенної держави в цьому регіоні. По-друге, він відбувся відкрито. Росія не приховує того, що застосовувалася зброя... Внаслідок обстрілу РФ українських катерів, шість українських військових поранено, двоє з них перебувають у важкому стані", - сказав очільник українського диппредставництва в Туреччині.

Читайте також: Росія захоплює кораблі, а звинувачує Україну у провокаціях - Волкер

Андрій Сибіга також подякував Туреччині за підтримку.

"Ми цінуємо позицію турецької сторони, вона для нас надзвичайно важлива. І та солідарність, яка нині проявляється на всіх рівнях, власне, є проявом справжнього стратегічного партнерства", - вказав дипломат.

Як повідомлялося, сьогодні у МЗС Туреччини закликали розблокувати Керченську протоку і не допустити загострення ситуації та порушення стабільності у регіоні Чорного моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-